99 четения

Барокамерата помага на хора с трудно зарастващи рани, фрактури на крайници, изгаряния, исхемични инсулти

Мъж с лицева пареза си върна нормалната визия след процедури в Центъра за хипербарна оксигенация „Оксидия” в старата столица

Своя първи рожден ден отбелязва в понеделник Центърът за хипербарна оксигенация „Оксидия“ във Велико Търново. Барокамерата е единствената в региона и от полезното й действие са се възползвали около 85 души от старата столица, Горна Оряховица, Елена, Павликени, съседни области и дори градове от Южна България. Методът представлява дишане на 100 процента чист кислород в условие на повишено атмосферно налягане, което се осъществява в специално съоръжение и повлиява изключително успешно редица заболявания и състояния, и в същото време е отлична възможност за поддържане на добро здраве и компенсиране на замърсяването на градския въздух, причинител на редица заболявания.

По повод празника екипът на Центъра решил да зарадва част от децата със специални потребности, които са преминали през барокамерата. Те са около 20, борещи се с различни проблеми като детска церебрална парализа, забавяне в развитието, затруднения в опорно-двигателната система, заболявания от аутистичния спектър и т.н. Идеята била първо да се свържат със семейства на малчуганите, за да попитат дали процедурите са дали ефект. Всички родители потвърдили, че има добри резултати и напредък. Някои от децата започнали да се движат по-добре, други подобрили социалните и комуникативните си умения, трети намалили хиперактивността си. Тогава от Центъра ги поканили на импровизирана томбола, която ще се проведе в понеделник, и ще бъдат изтеглени 6 деца, които ще получат безплатни процедури. Желанието на екипа било да зарадва повече малчугани затова решили да подарят по 5 процедури на две деца, по 10 на две деца и по 15 на други две.

През изминалата година в „Оксидия“ имало много интересни случаи и състояния, които се повлияли от метода. Един от тях е на мъж с лицева пареза, вследствие на настинка. След 10 процедури изкривяването изчезнало и човекът си възвърнал нормалната визия и начин на живот. Преди да се подложи на хипербарна оксигенация, той не можел да говори, хранел се със сламка и преживявал куп други страдания и дискомфорт.

Имало и дете, което не можело да ходи и близките му го носели на ръце. След курс от процедури, то започнало да се движи с патерици.

Успешният изход от третирането на организма в барокамера, се дължи на факта, че той се окислородява и всяка една клетка на тялото се връща към нормална функция. Условията, които се имитират в съоръжението, датират от праисторически времена, когато налягането на земята е било 2,5 атмосфери, а кислородът е заемал около 40 процента от въздуха. В онзи период са се водили много войни и раните на сражаващите се са зараствали толкова бързо, че след 6 месеца пострадалите отново били готови за влязат в редиците на армиите.

В модерните времена методът се радва на огромна популярност в САЩ и Западна Европа. Той е основна животоспасяваща терапия при натравяне с въглероден оксид или иначе казано – спасява хора вдишали отровен газ при пожар. Хипербарната оксигенация е и единственият шанс за справяне с кесонната болест.

Процедурите се прилагат и като допълваща терапия при пациенти с трудно зарастващи рани, диабетно стъпало, фрактури на крайници, затискания на тялото, изгаряния над 20 процента, исхемични инсулти. Особено полезен е при хора, които преминават лъчетерапия и след понасяне на радиационните дози получават увреждане на кожата. Тези изгаряния трудно се третират и кожата регенерира бавно.

По 5 процедури всеки ден през месец пък са напълно достатъчни за поддържане на добро здраве. Когато човекът води редовен начин на живот и се храни природосъобразно, барокамерата прави така, че всички полезни вещества да се усвоят в максимална степен. Същото важи и за лекарства и хранителни добавки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!