67 четения

Поклонници от Македония и Румъния се записват за похода по стъпките на Иван Рилски

ПОКЛОННИЦИ ОТ МАКЕДОНИЯ И РУМЪНИЯ, КАКТО И ХОРА, ИЗВЪРВЕЛИ ВЕЧЕ ПРОЧУТИЯ МАРШРУТ „КАМИНО“, ИСКАТ ДА ПРЕМИНАТ ПО ПЪТЯ НА МОЩИТЕ НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ. Първият по рода си поклоннически маршрут у нас, а и в цяла Югоизточна Европа, е разработен от двама търновци – Евгени Коев и Паскал Пиперков. Пътят е дълъг 550 км, тръгва от Велико Търново и стига до Рилския манастир. Двамата инициатори събират група, която тази година да извърви пътя в чест на 550 г. от връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

„15 срещи в цялата страна сме провели вече, за да представим идеята и маршрута. Все повече стават поканите към нас от съседните ни страни, където се оказа, че имаме не просто кандидати за похода, а и съмишленици, които са готови напълно безвъзмездно да разказват за нашата инициатива“, казва Евгени Коев, учител в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, и вече е вървял по стъпките на българския светец. Един от най-ревностните съмишленици е бившият ученик на Евгени Коев – Иван Йорданов, който вече е студент в Стопанската академия в Свищов. В момента Иван е в университета в Братислава по програмата за студентски обмен „Еразъм“ и оттам помага на своя учител с изработването на плакат и рекламни материали за поклонническия път. Пътят е представен вече и на три международни конференции.

„Няма как с абсолютна точност да знаем откъде са минали монасите през 1469 г., за да върнат мощите на светеца в Рилския манастир, но разработихме трасето така, че да е максимално близо до оригиналния път. От Велико Търново до Никопол има пет-шест храма, които носят името на светеца, и тук няма съмнение, че тези светини са свързани с Иван Рилски. Между Никопол и Враца има верига от средновековни манастири. Включихме ги в маршрута, защото е много вероятно процесията да ги е следвала“, разказва Евгени Коев и допълва, че най-сложна се е оказала последната отсечка – от Враца до София. Там трасето ще минава по билото на Искърското дефиле.

ПРЕЗ 60 НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ В 19 ОБЩИНИ И 5 ЕПАРХИИ НА БЪЛГАРИЯ, минава поклонническият път. Затова във всяка от тези общини трябва да бъде създадена организационна група. Така близо 200 души ще бъдат ангажирани с логистиката. Освен това във всички населени места, през които ще преминат поклонниците, ще има и организирани културни събития.

Поклонниците ще тръгнат на 1 юли от старата столица и трябва да пристигнат в Рилския манастир на 31 юли. Липсата на туристическа инфраструктура е един от основните проблеми, които се оказват най-трудно преодолими при организацията. „Трябва да предвидим местата за преспиване и отдих, да осигурим храна за поклонниците. Засега бюджетът ни е около 45 – 50 000 лв., но истината е, че нямаме представа колко точно средства ще са ни нужни, за да направим цялостната маркировка, за осигуряване на медицинско лице, за транспорт. Само искам да отбележа, че Институтът по библиотекарство в София в момента прави проучване на един такъв туристически маршрут, свързан с Кирил и Методий. И само за това проучване колегите са спечелили европейски проект, за да финансират работата си. Наистина е сложна организацията и много скъпа, но ние с г-н Пиперков сме амбицирани да извървим тези 550 км и да поставим началото на поклонническия туризъм в България“, категоричен е Евгени Коев, който е и председател на туристическо дружество „Академик – ВТУ“, и вече 20 г. работи по издирването и проучването на маршрута на светите мощи.

Паскал Пиперков, който работи в Института по математика към БАН във Велико Търново, вече няколко години върви по маршрута и организира търновци да следват стъпките на светеца. Повече от 500 души са вървели вече по пътя на мощите, като някои от тях са придружавали основната процесия само за няколко часа, за ден или два. Поклонниците, които са стигали до края, засега са не повече от 50 души. Този път обаче литийното шествие може да се превърне в най-голямото събитие за България, убедени са Паскал Пиперков и Евгени Коев. Те работят по идеята си заедно с клуба по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“, туристическо дружество „Академик – ВТУ“ и Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Ангажирани с организацията са всички 19 кметове на общините, областните управители, както и митрополитите на четирите епархии, през които минава маршрутът. Пътят пресича и четири природни парка, чиито директори също трябва да дадат разрешението си.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!