Ром нападна с брадва колата на четирима курсанти и една студентка от НВУ

Бригаден генерал Богданов: „Няма пострадали, проявили са разум и самообладание при непредизвиканата агресия”

 

РОМ Е НАПАДНАЛ С БРАДВА ЛЕКАТА КОЛА НА ЧЕТИРИМА КУРСАНТИ И ЕДНА СТУДЕНТКА ОТ НВУ при връщане от отпуск във Велико Търново. Пътният инцидент се е разиграл в неделя около 19 часа малко преди Гурково. Курсантите и студентката се прибирали от родните си места в Сливен и Нова Загора. Автомобилът им „Ауди 80” е бил засечен от „Опел Корса”. От колата излязъл мургавият шофьор с брадва в ръце и потрошил предното стъкло, нанесъл удари и по капака. След това изчезнал, а младежите подали сигнал на тел. 112. Час по-късно агресивният шофьор е бил арестуван.

„Няма пострадали, нашите възпитаници са проявили разум и самообладание и не са се поддали на тази непредизвикана пътна агресия”, заяви на нарочен брифинг вчера началникът на НВУ бриг. генерал Пламен Богданов. Самите курсанти и студентката нямат право да разказват какво ги е сполетяло на пътя, защото в момента вървяла проверка на Военна полиция, поясни генералът. Той увери, че младежите, които са първи и втори курс и на 19 – 20 години, не са предизвикали с нищо въпросния шофьор.

Пътуващите към старата столица забелязали лъкатушеща кола по пътя пред себе си. Накрая успели да я изпреварят. След това обаче другият автомобил започнал да присветва с фаровете, а гонката продължила десетки километри. Накрая опелът спира в района на бензиностанция пред аудито. Тогава двама от курсантите излизат да питат какво става. От колата, в която имало и жена, излязъл шофьорът с брадва и се държал почти налудничаво, обясни генералът. Младежите веднага влезли в колата, за да не реагират. Така до вербален и словесен сблъсък не се стигнало. Нападателят обаче успял да нанесе удари по стъклото, което било напълно потрошено и по капака. След това мъжът се опитал отново да преследва униформените, но накрая те успели да се измъкнат. Колата на възпитаниците на НВУ е била все пак в движение и с нея са успели да стигнат до полицията в Гурково. Там дошъл с друга кола бащата на едно от момчетата от Сливен и ги докарал във Велико Търново.

СПОРЕД ГЕН. БОГДАНОВ ПРИЧИНА ЗА НАПАДЕНИЕТО НЯМА, ВЪПРЕКИ ЧЕ курсантите са били в униформи, и не може да се говори за етнически елемент. На въпрос защо не са реагирали срещу обезумелия мъж с брадвата с физическите си умения, той отговори така:

„Ние ги учим да влизат в бой за кауза, а не заради безсмислени инциденти!” Генералът подчерта още, че от много години подобен инцидент с курсанти от училището няма, не е имало нападнати или пострадали извън университета. Курсантите и студентката сега са в сесия и тези дни започват изпитите им, като паралелно с това ще дават обяснения на разследващите от Военна полиция и МВР.

Въпросният нападател се казва Йордан Пенев и е на около 30 години. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом, хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения. Той е арестуван в Казанлък, където е образувано досъдебно производство.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.