68 четения

350 семейства бранят с подписка плувните спортове във Велико Търново, настояват за намаление на скъпите такси

МНОГО РОДИТЕЛИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА СКОЧИХА СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ТАКСИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА БАСЕЙН ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, предоставен от кметството на частен наемател. 350 подписа с искане за намаляване на сумите за ползването на съоръжението бяха внесени по време на публичното обсъждане на тазгодишния бюджет и инвестиционна програма на старата столица. Това е само част от подписката, а в момента се събират още няколко от родители и настойници на малчугани от различни клубове, които нямат достъпни условия за тренировка и са принудени да пътуват до Павликени, Полски Тръмбеш и Леденик.

От началото на 2019 г. ситуацията за плуващите в старата столица става непоносима. Представителите на трите местни клуба, в които има картотекирани над 160 деца са принудени да ползват единствената си възможност за подготовка – басейна на радиотехникума. Съоръжението е отдадено на наемател за 10-годишен период на частна фирма, но в контракта с нея липсва клауза, която да дава възможност на картотекирани състезатели по плуване, да влизат при преференциални условия. По този начин плуването се превръща в най-скъпия спорт във Велико Търново, тъй като няма никакъв шанс да се ползва и общинската база, както е при останалите спортове.

НАЕМАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ БАСЕЙН Е ОПРЕДЕЛИЛ МЕСЕЧНА ТАКСА ОТ 50 ЛВ. ЗА ДЕТЕ, АЛАРМИРАТ РОДИТЕЛИТЕ И ДОПЪЛВАТ, ЧЕ НЕ СЕ прави разлика между граждани, плувни клубове и картотекирани състезатели. Освен входа за басейн трениращите дължат и по 50 лв. такса за съответния клуб, което прави общо 100 лв. на дете. Никак не са малко и случаите на две и повече трениращи деца в семейство. Досега таксата за посещение на басейна на университета, който от Нова година е затворен, е била 20 лв., припомнят подкрепилите подписката. Според тях високите цени за общинския басейн на Радиотехникума са повод за напрежение между родители, деца, треньори и техните близки. Всички са против високите такси за басейна, които за мнозина са непосилни. При подготовката на плувците родителите плащат и тренировъчни лагери, имат транспортни разходи, както и такива за участия в състезания, от които, въпреки тежките условия, винаги са призьори. Чрез подписката се настоява и за финансова помощ от около 50 хил. лв. от общината, с които да се покрие половината такса за басейна в радиотехникума. В момента местната администрация и екипът на кмета готвят становище по искането, а крайната дума ще има и Великотърновският общински съвет.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!