Дядо Михо от Страхилово чукна 91 г., къта неизпратено писмо за строежа на мавзолея | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Дядо Михо от Страхилово чукна 91 г., къта неизпратено писмо за строежа на мавзолея

Публикувана на: 16.01.2019г. 167 прегледа

Дюлгеринът и носител на два медала от Копривщица разказва как трудоваците са вдигнали сградата за 5 дни и половина

ДЯДО МИХО ГАНЕВ ОТ СТРАХИЛОВО ВЧЕРА СТАНА НА 91 Г. Той бе изненадан от двамата си синове Пенчо и Тодор с торта и други лакомства. Известният строител и театрален самодеец е почти най-възрастният в Страхилово и смята да живее повече от 100 години. Той ни посреща с песен на уста и с разказа, че почти цял живот пази неизпратено писмо до вестник как трудоваци, сред които е бил и той, са изградили мавзолея само за 5 дни и половина. Пожълтелите страници на писмото дядо Михо открил наскоро, писани са преди демократичните промени и по случай 40 години от смъртта на социалистическия вожд Георги Димитров, в чиято памет бе изграден мавзолеят в столицата. Той бе съборен доста трудно и с много усилия, но е вдигнат само за пет дни! В него не е вложено никакво желязо и е правен само от зидария.

„Ей, какво нещо беше, какви времена. Понеже бях земеделец николапетковист, ме пратиха трудовак да служа в казармата. Една нощ ни натовариха и ни оставиха на празно място. Никой не ни каза нищо, чак после разбрахме какво строим. Всички от моя набор, и все 20-годишни момчета. Работехме на три смени, но успяхме и направихме мавзолея за поклонение“, започва своя разказ дядо Михо. Спомня си, че от името и на други трудоваци е написал писмото и смятал да го прати до някой вестник или до телевизията, за да се направи репортаж за трудоваците строители, които са дали основата на строителните войски у нас. После обаче размислил и писмото си останало така до този му рожден ден. То е написано без нито една правописна грешка и с идеален почерк, на който днешните млади могат само да завиждат.

КАТО ВЛЯЗЪЛ В КАЗАРМАТА, ДЪЛГОЛЕТНИКЪТ ВЕЧЕ БИЛ ЖЕНЕН ЗА РАЙНА , КОЯТО вече е покойница, но цял живот е била шивачка. Той бил на 20 г., а тя на 16 г. Бащата на булката дарил младите с една юница и заедно с чеиза в каруцата те си създали дом в Страхилово. Днес дядо Михо има петима внуци и шестима правнуци и живее с 318 лв. пенсия.

„Че какво да ми е, яденето си го ям, за работата мисля после. Комшийката Николинка ми готви, не ме оставя, а за рождения ден и пита ми е направила. Е, аз ви казах за мавзолея, ама за строителството и за самодейността не съм. Цял живот съм бил театрал и имам два медала от събора в Копривщица, чак в Търново ми ги качиха“, с охота говори за дългия си живот рожденикът. И тогава вади медалите и се закичва с тях, а на черно-белите снимки показва другите самодейци и ритуала за викане на нова къща, който са показвали в Копривщица. Тогава от Страхилово занесли макет на къща за събора и показали забравения вече български ритуал, който се прави за здраве, когато се завърши нов дом.

ОТ РЪЦЕТЕ НА ДЮЛГЕРИНА МИХО СА ИЗЛЕЗЛИ почти всички обществени сгради в Страхилово, работил при строежа на „Свилоза“, ремонтирал е сгради след земетресението в Стражица от 1986 г. Той е сред майсторите на водопровода в Страхилово и на читалищната сграда. Точно тогава в селото дошъл майстор Илия и двамата се познали от строежа на мавзолея като трудоваци. Илия тогава обаче бил началник и все му викал: „Ей, момче, внимавай да не ми падне камък върху главата“. Независимо от атаките срещу земеделците от партията на Никола Петков в онези далечни години Михо се научил като трудовак на занаята. А иначе на ремсистите от района никога не се давал и от дума на дума покрай всичко друго от живота той си спомня как правили митинг в Свищов, но на виковете на младежите от ремса те отвръщали с брашно от чувалите в каруците, с които отишли.

„И за какво е била тази омраза, днес не знам. Имахме ниви навремето около 70 дка, после ни ги взеха, после си ги върнахме. Така животът се изтъркаля набързо и сега ме радва челядта, че идва да ме види. Пък и за пръв път ще ме пишат във вестника“, се просълзява на изпроводяк дядо Михо.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!