Немски пенсионер бори остаряването в търновска фитнесзала | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Немски пенсионер бори остаряването в търновска фитнесзала

Публикувана на: 16.01.2019г. 151 прегледа

Карл Клюп от 8 години живее в старата столица и спортува всеки ден

Карл Клюп от Германия, който живее във Велико Търново, няма нищо общо с българските пенсионери, които страдат от многобройни хронични болести, и последното, което им идва наум да правят, е да спортуват. 60-годишният мъж всеки ден тренира във „Фитнесклуб 17“ в старата столица и изпълнява стриктно упражненията до такава степен, че често засрамва по-младите посетители. Немецът е пълен с енергия, жаден за комуникация с млади хора и при въпрос дали е доволен от тренировките бързо показва бицепс и отвръща „Пипни мускула, за да се убедиш сама“.

Идеята на Карл да дойде в България идва поради факта, че открил любовта в лицето на търновка, с която се запознал в Германия. Пристигнал преди 8 години, а преди 7 си купил апартамент в старата столица. Той е пенсионер, а през целия си живот работел като майстор строител. Още в родината си започнал активно да спортува и обяснява това с обичайната там практика лекарите и фитнестреньорите да работят съвместно в изграждането на програми за хора на всякаква възраст, като в това число спадат дори пенсионерите, за поддържане на добро здраве и превенция срещу болестите. От няколко месеца Карл влиза във фитнесзалата под ръководството на търновския фитнестреньор Йордан Димитров и споделя, че се чувства отлично.

„Важно е на тези години човек да не се изоставя, защото иначе идва остаряването. Без поддържане не можеш да правиш елементарни неща в ежедневието си и това е проблем на българските пенсионери, защото с годините се залежават, разболяват се и губят мотивация за добър живот“, казва немецът.

Карл ходи в залата всеки ден, включително и през уикенда. Не пие алкохол, не пуши, спазва тренировъчен и хранителен режим. Сутрин закусва сварени яйца или омлет. Консумира основно месо, зеленчуци и плодове. Вечерята му пък задължително включва риба. Един път в седмицата си позволява да хапне пица.

Чужденецът споделя, че в Германия спортът се възприема като задължителна част от ежедневието на хората и бива въвеждан още в ранна детска възраст. Всички активности са безплатни и така не съществуват пречки за започване на тренировки. По този начин се изгражда дисциплина сред подрастващите, те са заети да трупат изяви и се свежда до минимум шансът да се сдобият с вредни навици. Впечатленията му за децата в България обаче са коренно различни.

„За съжаление, доходите на хората тук са ниски и те нямат възможност да плащат за спорт на децата. Когато пък те не са ангажирани да тренират, започват да се занимават с вредни неща – пушат, пият алкохол, крадат и т.н. Така изграждат характер и впоследствие тръгват по лош път“, твърди Карл.

Той споделя, че много обича да пътува и до момента е посетил десетки държави, сред които САЩ, Кипър, Куба и т.н. Когато за първи път дошъл у нас, изпаднал в шок от видяното – мръсотия и боклуци по улиците, безпризорни котки и кучета. С времето обаче свикнал, открил добри приятели и страхотни природни забележителности.

Намерил общ език с много хора покрай спорта. Сам отишъл на стадион „Ивайло“ и се запознал с Красимир Балъков, а впоследствие и с всички футболисти на „Етър“.

„Спортът обединява млади и стари. Той е интернационален език, който ти отваря всички врати. Много ми е труден българският език, но въпреки това успявам да общувам с много хора“, твърди Карл.

60-годишният мъж допълва, че с немската си пенсия може да си позволи много по-добър начин на живот в България, отколкото в родината си. По тази причина прекарва повечето си време тук, а когато му стане мъчно за внучетата си, се връща за кратко в Германия.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!