Данъчните проверяват търгуващите с криптовалута

ДАНЪЧНИТЕ ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА ДРУЖЕСТВА, ЧИЙТО ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ Е ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА КРИПТОВАЛУТИ, ИНФОРМИРАХА ОТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уебсайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества. След приключване на проверките данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа от 10%. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на закона за корпоративното подоходно облагане.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *