11 четения

Краси Балъков: „След като си осигурим стопроцентово мястото в групата, ще обсъдим реални възможности занапред“

Във вторник главният мениджър на „Етър ВТ“ Красимир Балъков даде пресконференция на която говори за това как е протекла подготовката на отбора, какво е постигнато по отношение на селекцията, какво предстои до края на зимната пауза и какви са очакванията му за пролетния полусезон.

– Г-н Балъков, доволен ли сте от протичането на подготовка до момента?

– Първите 10 дена от подготовката минаха много добре и според плановете. Справихме се успешно въпреки трудностите, нямаме контузени състезатели, което също е много важно.

– Изпълнихте ли целите си по отношение на селекцията?

– Привлякохме Милчо Ангелов, който е централен нападател. На този пост търсехме такъв по-разчупен футболист. Познавам го добре, изключително качествен футболист. Ако се интегрира добре, ще прави конкуренция на Боджадж, а и двамата могат да играят и в средата на терена. Преотстъпеният от ЦСКА Сашо Георгиев се връща от операция, но тренира вече здраво. Той също е играл при мен в „Литекс“ – ляво крило и ляв бек. За фланга след напускането на Димо Атанасов ще се борят с Крум Георгиев. От Здравко Илиев, който е много опитен футболист, очаквам да запълни дясната зона, където след напускането на Пашов действаше Венци Василев, който се справи прекрасно. Преподписахме нов договор с Румен Руменов. Към него наистина имаше интерес от „Ботев“ (Пловдив), но Румен реши да остане в „Етър“. Подновихме договорите за преотстъпване и на Никола Колев и Гълъбов. Разполагаме с 24 футболисти с договори, на всяка позиция имаме по двама играчи, което е много важно за втория полусезон. Есента за повече от 5 месеца изиграхме 20 мача, а напролет за три месеца ни предстоят толкова. Трябва да сме конкурентоспособни за този сгъстен цикъл. Ако Господ каже да продължим напред и за купата на България, ще ни се съберат още повече мачове. На проби е Илия Джамов – млад футболист, който ще пътува за лагера в Анталия и за него ще решаваме след завръщането. Всички са здрави, само Яни Пехливанов все още след операцията не е напълно готов, но работи индивидуално и до края на март ще е готов.

– Какво предстои по време на лагера в Турция и кой е четвъртият съперник там.

– Заминаваме за турския курорт в четвъртък (б.р. днес), с полет от Варна до Истанбул, откъдето има прекачване за Анталия. Отборът ще бъде настанен в хотел в Лара, близо до мястото, където бе миналата година. Първата проверка е в неделя, 20 януари, срещу „Динамо“ (Загреб). Съперникът е лидер в първенството на Хърватия и води с 11 т. аванс пред втория „Осиек“. На 23 януари играем срещу „Лех“ (Познан), който е на трето място в момента в шампионата на Полша. Вече е ясен и противникът за третия мач на 26 януари. Това ще бъде датският „Олборг“. Отборът се намира на пето място в първенството на страната си. Последната проверка е на 30 януари срещу „Кемницер“ (Германия), който играе в трета немска дивизия. „Динамо“ (Загреб) е много реномиран и качествен отбор, „Лех“ също е здрав съперник. После се прибираме и на 8 февруари от 15:00 ч., ако времето е благосклонно, на стадион „Ивайло“ ще представим официално отбора си с мач срещу „Литекс“. Те ни носят късмет в генералните репетиции, така че запазваме традицията.

– Привлякохте трима млади футболисти от ЦСКА – София. Водите ли разговори и с други водещи клубове за преотстъпване на играчи?

– Да. Просто ЦСКА е комуникативен отбор и мисли за своите млади футболисти, дава ги там, където ще се развиват най-добре. Провел съм много разговори за млади футболисти с „Лудогорец“ и г-н Петричев, много разговори с „Левски“ и Красимир Иванов. За жалост, досега не сме имали възможност да вземем играчи от тях по една или друга причина, но разговори са водени. Ние не искаме да вземаме футболисти само от ЦСКА, а от всеки от големите отбори, които разполагат с такива. Фактът, че съм работил с г-н Ганчев в Ловеч, може би играе някаква роля, но това не означава, че не искаме футболисти от другите отбори. Просто или не се разбираме за условията, или играчите имат други виждания.

– Какви са целите на „Етър ВТ“ за втория полусезон, как виждате отбора като позициониране сред останалите тимове?

– Резултатите сами говорят. Победихме „Ботев“, стояхме равностойно на „Берое“ и на „Черно море“, представихме се силно срещу „Левски“. На практика само на „Лудогорец“ не сме намерили цаката, но…Доближаваме се до отборите в първата шестица, но аз имам намерение да го карам бавно и последователно. Времето работи за нас. Събрахме много симпатии не само във Велико Търново, но и в цяла България със здравата си битка на терена.

Целите за пролетта са ясни. През есента искахме да съберем колкото може повече точки, направихме го, но все още на теория не сме останали в групата. Няма да променяме целите, докато не си осигурим стопроцентовото оставане. Едва след това ще седнем и ще преценим реалните възможности занапред. За купата на България целта ни е поне полуфинал, за което ще трябва да елиминираме у дома „Локо“ (Пловдив), за да търсим евентуален финал.

– Вашата прогноза – кой ще стане шампион и ще спечели купата?

– (С усмивка) „Етър“ ще вземе купата, ЦСКА ще е шампион.

Забележка: В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!