Нови специалности са заявили училищата в областта за следващата учебна година

17 НОВИ СПЕЦИАЛНОСТИ СА ЗАЯВИЛИ УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Четири от професиите са по план за дуално обучение, което означава, че учениците паралелно ще учат и ще ходят на практика в реална среда.

Пет са училищата във Велико Търново, които са подали заявка за по-различни от досегашните си професии. СУ „Вела Благоева“ започва да работи по профил „Обществени науки“, което прави гимназията лидер в това направление, защото в областта няма друго професионално или профилирано училище, което да обучава ученици в областта на обществените науки, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Професионалната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ иска да събере деца, които да учат специалността „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовите производства“. Професията е лаборант, а местата, които гимназията се надява да запълни, ако получи одобрение за специалността, са 13. Две нови специалности е заявил екипът на Професионалната гимназия по електроника „Александър Попов“. В бъдещата паралелка ще има ученици, които ще учат „Спедиция, транспортна и складова техника“ и такива, които ще учат „Промишлена естетика и дизайн“. Старопрестолната гимназия по икономика е заявила една паралелка по специалността „Съдебна администрация“. „Тази професия има подкрепата от всички съдилища – Административен, Апелативен, Окръжен и Районен съд, откъдето заявиха нуждата от служители, които да извършват секретарски и административни офис дейности“, коментира инж. Личева. Нова специалност искат и от Професионалната гимназия по моден дизайн, където заявката е за половин паралелка „Организация и технология на козметичните услуги“.

Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ по жп транспорт „Н. Вапцаров“ са двете училища в Горна Оряховица, които са заявили нови специалности. Първото училище ще се опита да защити паралелка по полиграфия, която ще бъде в дуална форма на обучение и е подкрепена от „Захарни заводи“. Другата паралелка там е „Трайни насаждения“. С подкрепата на БДЖ, гимназията по жп транспорт, ще се опита да събере деца в специалността „Ръководител движение“.

Обединеното училище „Отец Паисий“ в еленското с. Майско е пуснало заявка за паралелка по специалността „Работник в производство на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения“. Другото обединено училище в областта – „П. Р. Славейков“ в Джулюница, иска да обучава ученици по специалността „Деловодство и архив“.

„Металообработващи машини“ е специалността, заявена от Професионалната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица. Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени иска да направи дуално обучение по специалността „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“. Дуално ще бъде обучението и в ПГ „Д. Хадживасилев“ в Свищов, ако екипът получи правото да събере ученици за професията спедитор логистик. Гимназията иска още една нова специалност – пак дуално обучение, в специалността „Системно програмиране“. СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица иска да направи паралелка по специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“, а СУ „Св. Климент Охридски“ в с. Камен е подало заявка за „Механизация на селското стопанство“.

„Предстои да извършим проучвания и наблюдения доколко училищата са готови да изпълнят заявките си, имат ли учители, материална база и най-вече дали общините и областта имат нужда от подобни кадри. За първи път тази година има разписани нови правила за държавния план-прием и по неговото съгласуване и утвърждаване работят няколко институции – Министерството на образованието и науката, Регионалният инспекторат, общините, на чиито територии се намират училищата, Областна администрация, директорите на гимназиите, Агенцията по заетостта и работодатели. Ние изпълняваме ангажимента да бъдем координатори и да съберем на едно място цялата информация, след което да свържем училищата с работодателите“, коментира Розалия Личева. И допълва, че МОН акцентира вече не върху езиците, а върху математиката, природните науки, IT технологиите и техническите специалности. Специалности, които могат да дадат професия на учениците, още докато те са в училище.

Липсата на деца, остарелите представи на обществото за някои от професиите, липсата на активно кариерно ориентиране в основните училища, се оказват проблеми, които образователната система трябва да преодолее. „Има родители, които спират децата си да учат професии като машиностроене и стругарство например, защото си представят, че работниците там продължават да стоят на студено и да работят в мръсни помещения. А всъщност за голяма част от тези професии сега се търсят млади хора, които да умеят да работят с нови технологии, защото производството е високотехнологично. Изисква се и отлично владеене на чужди езици“, допълва още инж. Розалия Личева.

1757 седмокласници завършват училищата в областта тази година. Децата са с 32 по-малко от предходната година. Въпреки че скокът надолу не е драстичен, учениците не достигат и заради високата миграция, и заради това, че някои напускат училище след VІІ клас и повече не желаят да се върнат. Миналата година около 100 ученици в тази възраст е трябвало да бъдат издирвани по механизма за връщане в училище.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *