540 000 лв. влага Свищов в Център за грижа за възрастни хора

В НАЧАЛОТО НА 2019 ГОДИНА КМЕТЪТ НА ОБЩИНА СВИЩОВ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ С УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН НА ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“, с което се предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за изграждането на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в крайдунавския град. Това обяви градоначалникът на пресконференция пред местните медии.

Центърът ще бъде изграден на територията на бившата оздравителна детска градина на ул. „Цар Борис“, а проектът е на стойност 540 000 лв.

„Предстоят процедури по одобряване на техническата документация на самия проект и се надяваме до началото на месец март да започне изграждането и преустройството на бившата детска градина в Център за 24-часова грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“, каза Генчо Генчев и подчерта, че това е била изключително сериозна борба от страна на община Свищов, защото този вид услуга ще се реализира на територията на по-малко от 14 български общини. „Когато кандидатствахме, ни беше ясно, че трудно ще успеем, но въпреки това не се отказахме и направихме всичко необходимо. Бяхме достатъчно обосновани пред управляващия орган и резултатът е налице – община Свищов е една от малкото общини, която ще изгради такъв център, предоставящ 24-часова социална услуга на възрастни хора в невъзможност за самообслужване.“

Генчо Генчев поясни, че веднага след приключване на строително-ремонтните работи ще се реализира проект по програмата за „Развитие на човешките ресурси“, с който да бъдат осигурени 30 работни места за служителите, които ще обслужват лежащо болните в Центъра – санитари, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори и др. След стартиране на своята дейност Центърът ще премине едногодишен изпитателен срок, след което ще се превърне в държавна социално делегирана дейност. „Това е още един такъв обект на територията на община Свищов, с който затваряме пълния пакет от социални услуги. Социалните услуги, които предлагаме, са на изключително високо ниво и доказателство за това са постигнатите резултати и получените награди от национално и международно ниво на нашите центрове. С реализирането на този център отново ще покажем ангажираността си към хората, нуждаещи се от социална подкрепа“, категоричен е кметът на Свищов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *