10 четения

Велико Търново отстъпи от второто място по брой приемни семейства

Доскоро област Велико Търново заемаше второ място в класацията за най-много приемни семейства у нас, отворили дома си за деца, лишени от родителска грижа. Въпреки че броят им продължава да е същият – 132, регионът вече е на пето място. Лидер продължава да е Варна със 150 приемни семейства, следват Шумен – 139, Монтана – 138 и Плевен – 136. След Велико Търново са Хасково с 129 и Пазарджик със 114.

Приемната грижа стартира преди 11 години като част от програмата за деинституционализация на малчуганите от домовете за деца. Всички желаещи двойки, да поемат обгрижването на сирачета, са преминали обучение и одобрение от комисия, включваща юрисконсулт, експерт от отдел „Закрила на детето”, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалния инспекторат по образованието и други.

Най-много деца в региона са настанени при семейства в Павликени. Следват Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Полски Тръмбеш и Свищов. Като положителна тенденция може да се отчете фактът, че някои малчугани са били осиновени от приемните родители, при няколко двойки са били отглеждани повече от едно деца.

Всички приемни семейства получават възнаграждение от държавата, чийто размер се определя според възрастта на детето, за което са поели отговорност. От началото на 2019 години обаче всички заплати за приемните родители се увеличават със 70 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!