7 четения

93-ма шахматисти от четири държави премериха сили в Лясковец

Стоян Стоянов от „Асеновец“ грабна купата, Лъчезар Колев от „Асеневци“ в трети турнир не позна вкуса на загубата

93-ма шахматисти от България, Турция, Македония и Русия, участваха в проведения в събота и неделя шахматен турнир за купа „Лясковец“. Организатори на събитието бяха ШК „Асеневци“ , Община Лясковец и ШК „Лясковец“. Наградният фонд бе близо 1000 лв., а домакините от хотел „Лесопарка“ осигуриха прекрасни условия за настаняване и игра.

Купата тази година отиде в представителя на „Асеновец“ (Асеновград) – Стоян Стоянов, който еднолично завърши на първо място с резултат 5,5 от 6 възможни точки. Второ – четвърто място разделиха трима състезатели, но допълнителните показатели отредиха среброто на Христо Христов от „Ивис“ (София). На трето място се нареди Вергил Василев от Ловеч, а четвъртото остана за представителя на домакините от „Асеневци“ Лъчезар Колев.

„13-годишната ни млада надежда отново показа силна игра и за пореден път защити името на „Асеневци“! Това е трети пореден турнир, който Лъчо завършва без загуба. Надявам се да продължава да играе и тренира със същия голям хъс и упоритост!“, коментира треньорът му Даян Нинов.

Първи при ветераните и седми в генералното класиране стана 80-годишният Петър Арнаудов от Разград, който продължава да доказва, че годните не могат да отнемат любовта към играта. В ело категорията до 1900 надделя Станислав Ботев от Русе.

Както винаги от ШК „Асеневци“ не бяха забравили и малките любители на древната игра. „В нашите турнири винаги има силно участие на деца, затова и много държим да разпалваме шахматния огън в тях и да възнаграждаваме труда и смелостта, която проявяват в борбата с големите майстори“, коментираха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов.

В отделните възрастови групи до 8, 10, 12 и 14 години бяха раздадени купи за победителите, а медалите се разпределиха отделно за момичета и момчета. При 8- годишните момичета Яна Матеева от „Чесбомб“ (Пловдив) завоюва първото място, като взе и купата в същата категория. При момчетата със злато се окичи Румен Мързаков от Варна. В групата на 10-годишните купата спечели Данаил Боев от „Асеневци“. При 10-годишните момичета първа стана Стефани Бижева от „Етър“. Купата на 12-годишните отиде в Пловдив при Симеон Тодев, а златото при девойките завоюва Нора Рашева от Плевен. Нейната съгражданка Ева Русева пък триумфира в най-високата категория до 14 години. А купата при най-големите убедително грабна Лъчезар Колев от ШК „Асеневци“.

В съревнованието за купа „Лясковец” се включиха и деца от Лясковец. От няколко месеца те членуват в новосъздадения шахматен клуб, в който са обхванати 40 малчугани от детските градини, както и ученици от двете лясковски училища НУ „Цани Гинчев” и СУ „Максим Райкович”.

„Следващата проява на ШК „Асеневци“ е още тази събота, когато ще се проведе III издание на купа „Снежна царица“, където са поканени всички деца от школата, а награди, както винаги, ще има за всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *