Виртуозен чаровник е в затвора за близо 4 г. за измама на шест жени в Г. Оряховица

Радуш се представял за бизнесмен и омайвал с оферти за евтино месо

ВИРТУОЗЕН ИЗМАМНИК ОКОНЧАТЕЛНО Е ОСЪДЕН НА 3,9 г. строг затвор за измама на 6 жени за близо 500 лева в Горна Оряховица, научи „Борба“ вчера. 54-годишният Радуш А. има зад гърба си други 16 регистрации и в момента лежи зад решетките в Ловеч по друга присъда на съда във Велико Търново. Така постоянният адрес на ловкия мъж е по затворите на страната, констатират магистратите. Той се мести в различни градове на страната и се представя за бизнесмен с много контакти и опит в различни насоки. Бързо завързва контакти и омайва основно жени с комплименти и проява на съчувствие към проблемите им. Никога не се е водил на работа и никога не имал трудови доходи.

През миналата година Радуш се появил в Горна Оряховица. Няколко месеца бил пуснат от затвора в Плевен, където излежал поредната си присъда за подобен вид измами. Започнал да пътува из страната, представял се за бизнесмен, предимно на непознати възрастни жени. Спечелвал доверието им и в хода на разговора предлагал да им продаде на изгодна цена пилешко, свинско или телешко месо. Жените му давали пари за поръчаното от тях месо, след което измамникът взимал парите и си тръгвал.

Първата си жертва в железничарския град намерил в заведение, където отишъл и седнал на бара. Там работела като барман внучката на една от измамените. Бабата видяла, че внучката й говори с непознат мъж, който й обяснил, че има строителна фирма и търси жена, да му събира фактурите за материалите, които купува. Радуш казал, че има счетоводителка, която щяла да обработва фактурите впоследствие, както и че поддържа офис до съда. Мъжът предложил на бабата да й покаже офиса, тя се съгласила и двамата с него тръгнали пеша до мястото. Стигнали до заведение, на прозореца на което имало надпис, че се отдава под наем. Като спрели там Радуш казал, че продава месо – пилешки бутчета на 1,60 лв., свинско месо на 4,00 лв. и телешко месо на 8,00 лв. за килограм. Обяснил й, че внучката й му платила за 5 кг пилешки бутчета 18.00 лв., но си била поръчала и 10 кг свинско и 10 кг телешко месо, което не е платила, както и че между него и внучката й била постигната договорка, че пенсионерката ще му даде тези пари. Жената повярвала на думите му и му дала 100 лв. После й казал да изчака на мястото, където ще дойде счетоводителката му Галя. Той набрал някого по телефона като създал впечатление, че разговаря със счетоводителката си, която също имала желание да си поръча месо. След като приключил разговора, непознатият заявил, че е оставил автомобила си пред заведението на внучката й, където останали парите и документите му. Взел стоте лева и веднага след това изчезнал. След около половин час чакане и разговор с внучката бабата разбрала, че е измамена.

СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ РАДУШ ВЛЯЗЪЛ В МАГАЗИН И СЕ ПРЕДСТАВИЛ КАТО НОВИЯ НАЕМАТЕЛ НА ПОМЕЩЕНИЕТО, КОЕТО СЕ НАМИРАЛО ДО НЕГО. Обяснил, че правел магазин за детски стоки и се нуждаел от човек, който да работи за него. Продавачките от магазина не се усъмнили в думите му, защото предишния ден при тях идвала жена, която наистина искала да наеме свободното помещение и то за магазин детски стоки. В това време мошеникът започнал да говори за негова позната, която му правела услуга и му предлагала пилешко и свинско месо на ниски цени – на 4.00 лв. за килограм. Едната от кандидатките за нова работа поръчала 1 кг свинско и 1 кг пилешко месо и му дала 8.00 лв. Дошли клиенти в магазина и мнимият месар предложил на жената да си купи изгодно месо, след което тя му поръчала месо за 24 лв. и му дала парите. После колежката й дала 40 лв. Радуш пак имитирал разговор със счетоводителка, която щяла да донесе месото, и след това избягал.

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ М.Г. БАНДИТЪТ ОТНОВО СЕ ПОЯВИЛ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ТОЗИ ПЪТ в магазин за домашни любимци. Представил й се за управител на шивашка фирма като обяснил, че цехът му се е намира в града и шие на ишлеме за чужбина. Казал й, че търси да наеме жена за работа в офиса. В хода на разговора обяснил, че е правил чрез фирмата си ремонт на мъж от Горна Оряховица и чрез него доставял евтино свинско, пилешко и телешко месо. Поискал 20 лв., за да закупи месо по 4.00 лв. килограма от гореспоменатия мъж, а после успял да изкопчи общо 60 лв. от работещата в магазина за домашни любимци.

Няколко дни по-късно се появил на гарата и пред продавач в павилион се представил за управител на магазин за дрехи от Турция, който търси продавач за новия си офис в града. Така се стигнало до безработна приятелка, с която Радуш тръгнал на среща. По пътя и по познатата схема той отново успял да отмъкне над 70 лева за евтино месо. След това мошеникът обаче е арестуван от полицията в Горна Оряховица, където предишните жертви вече се били оплакали.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *