7 четения

За седемнадесети път Свищов събира камерни и кафе-театри от цялата страна

ЗАПОЧНА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ В СЕДЕМНАДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ КАМЕРНИ И КАФЕ-ТЕАТРИ. Фестът се провежда на 22 и 23 март, а театралните трупи, които искат да премерят сили на сцената на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, трябва да заявят това до 15 март.

Театралният форум се провежда под патронажа на кмета на община Свищов Генчо Генчев. Седемнадесетото му издание ще премине под знака на 150 години от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов” и 115 години от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за театър и читалище в Свищов.

Съгласно статута на фестивала с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе-театри без жанрово ограничение. Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля.

Фестивалът на любителските камерни и кафе-театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130-годишнината от Първото театрално представление в Свищов.

От 2004 г. насам фестивалът на любителските камерни и кафе-театри се провежда ежегодно в навечерието на 27 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *