17-годишен на съд за удавяне на братовчед си в река Дунав

Владислав насила замъкнал Антим във водата, макар да не можел да плува, после дни крил за убийството

17-годишният Владислав от Свищов отива на съд за брутално убийство на първия си братовчед Антим, с когото са връстници. Зловещата драма се разиграва на 21 август в река Янтра край Вардим. Тогава четири момчета отиват да се къпят.

Антим обаче не можел да плува и не искал да се къпе. Независимо от това братовчед му Владислав го натискал във водата, докато спре да мърда. После се прибрал в дома си и дни наред казвал, че не знае къде е братовчед му и не го бил виждал. Пред полицията на 28 август той обаче си признал всичко. Заради зловещото престъпление и за да не избяга от правосъдието, Апелативният съд го оставя зад решетките, което при непълнолетни с чисто криминално досие се случва изключително рядко.

Сега Окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт в съда срещу непълнолетния убиец за извършване на умишлено престъпление. Владислав е ученик, проявявал агресивно поведение към по-малки ученици и е регистриран в Детска педагогическа стая в полицията в Свищов за извършени системни противообществени прояви.

Според обвинението в един момент Владислав извикал едното момче и го накарал да хване 17-годишния Антим за едната ръка, за да се пошегуват с него, като го завлекат в реката. Двамата започнали да го влачат навътре, въпреки протестите, несъгласието и опитите на момчето да се измъкне. Когато водата стигнала до врата на момчето, братовчедът продължил сам да го влачи и бута откъм гърба още десетина метра навътре към по-дълбокото. Там натиснал няколко пъти надолу главата му, като от това момчето се нагълтало с вода. Антим викал за помощ и се опитвал да се задържи над повърхността на водата, но Владислав се отдалечил и излязъл на брега. Едното от момчетата, като видяло, че Антим се дави, направило опит да го спаси, но не успяло. Тримата излезли от реката, като наблюдавали как тялото потънало. После невръстният злодей хвърлил дрехите на тридесетина метра от мястото, където станало удавянето. След това предупредил останалите да не казват на никого за станалото.

На 22 август Антим бил обявен от родителите си за общодържавно издирване. В хода издирвателните мероприятия Владислав и момчетата не споделили нищо за станалото пред полицейските служители. На 23 август в река Дунав в близост до с. Вардим трупът на удавеното момче бил открит. Едва пет дни по-късно Владислав си признал какво е сторил. За непълнолетни извършители на убийство законът предвижда до 5г. лишаване от свобода.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *