Бременна и малко дете с усложнения от грип са настанени в търновската реанимация

Медиците в отделението по реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ лекуват трима пациенти с усложнения след прекаран грип. Сред тях са 21-годишна бременна жена в 30 гестационна седмица и 6-годишно дете. Двамата са с доказан грипен вирус и вирусен енцефалит, който пък е животозастрашаващо възпаление на главния мозък. В някои случаи това състояние води до мозъчни увреждания, затова е необходимо болнично лечение и постоянно лекарско наблюдение. В сряда в сектора е настанена още жена в тежко състояние, която се разболяла от двустранна пневмония, вследствие на респираторната инфекция.

В отделението по инфекциозни болести на болницата ситуацията е спокойна, сподели д-р Мая Попова, която работи в сектора.

„Имахме две хоспитализираните деца заради грип, но вече са изписани. В момента лекуваме пациенти с бактериални чревни инфекции, които нямат нищо общо с вируса“, заяви тя.

Лекуваните деца там били на възраст от 5 до 10 години.

„Ще изпратим официално писмо до РЗИ – Велико Търново, за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и броят на хората с тежки усложнения“, съобщи колегата й и началник на структурата д-р Константин Рашков.

От началото на годината през отделението по педиатрия са преминали над 200 деца и медиците в него работят на пълни обороти. Броят на приетите за болнично лечение малки пациенти в момента е 50, съобщи д-р Валентин Точков, началник на звеното. В същото време капацитетът на структурата е 31 места. Сред преобладаващите диагнози са заболявания на дихателната система и възпаления на гърлото.

Междувременно вчера в страната бе регистриран още един смъртен случай, вследствие на усложнение от грип. Починалият е мъж на 42 години от Пазарджик.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.