Наливат 120 хил. за ремонт на стъпала

Община Велико Търново набляга и на пешеходните връзки

СТЪПАЛА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, КОИТО СА И СРЕД ОСНОВНИТЕ ПЕШЕХОДНИ ВРЪЗКИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЩЕ РЕМОНТИРА ОЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО КМЕТСТВО. За подобряване на комуникациите за жителите и гостите на града, които не използват автомобили, са предвидени над 120 хил. лв. Идеята е движещите се пеша да имат удобства, за да забравят за колите си, които и без това задръстват централните зони. Един популярен анекдот гласи, че Велико Търново има три посоки – нагоре, надолу и… по стъпалата, което накратко описва и спецификата на релефа в старата столица, както и градските комуникации. През последните години от общинската хазна се наливаха пари за транспортните връзки по протежението на болярския град, а сега акцентът е и към стълбите.

Солидната сума от 80 хил. лв. се влага само в стъпалата към автогара „Юг“, които са в окаяно състояние, а заради тях местната власт търпи солидни критики. Неотдавна от опозицията пък символично подменяха плочките в района, за да иронизират градската управа. Участъкът е толкова ерозирал и амортизиран, че на някои места напомня на писта. Същевременно пешеходният поток по него е огромен и без алтернатива, не само защото оттук именно се стига до автогарата, подлезите на пътния възел и железопътната гара. По изронените стъпала се стига и до редица институции, включително и до дирекция „Бюро по труда“.

ОЩЕ 20 ХИЛ. ЛВ. СА ЗАДЕЛЕНИ ЗА СТЪЛБИЩА КЪМ УЛ. „ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ“, която се намира в подножието на университета. Същата сума е предвидена и за реконструкция на стълбища в други точки на града.

Допълнително 50 хил. лв. от инвестиционната програма на община Велико Търново се насочват и за решаването на друг голям проблем, свързан с пешеходните връзки. Крупната сума отива за реконструкция на парапетите към университета, край които се движат студенти и преподаватели с риск за живота си, тъй като металните ограждения на доста места са пропаднали към ската над Янтра.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.