22 четения

Наливат 120 хил. за ремонт на стъпала

Община Велико Търново набляга и на пешеходните връзки

СТЪПАЛА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, КОИТО СА И СРЕД ОСНОВНИТЕ ПЕШЕХОДНИ ВРЪЗКИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЩЕ РЕМОНТИРА ОЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО КМЕТСТВО. За подобряване на комуникациите за жителите и гостите на града, които не използват автомобили, са предвидени над 120 хил. лв. Идеята е движещите се пеша да имат удобства, за да забравят за колите си, които и без това задръстват централните зони. Един популярен анекдот гласи, че Велико Търново има три посоки – нагоре, надолу и… по стъпалата, което накратко описва и спецификата на релефа в старата столица, както и градските комуникации. През последните години от общинската хазна се наливаха пари за транспортните връзки по протежението на болярския град, а сега акцентът е и към стълбите.

Солидната сума от 80 хил. лв. се влага само в стъпалата към автогара „Юг“, които са в окаяно състояние, а заради тях местната власт търпи солидни критики. Неотдавна от опозицията пък символично подменяха плочките в района, за да иронизират градската управа. Участъкът е толкова ерозирал и амортизиран, че на някои места напомня на писта. Същевременно пешеходният поток по него е огромен и без алтернатива, не само защото оттук именно се стига до автогарата, подлезите на пътния възел и железопътната гара. По изронените стъпала се стига и до редица институции, включително и до дирекция „Бюро по труда“.

ОЩЕ 20 ХИЛ. ЛВ. СА ЗАДЕЛЕНИ ЗА СТЪЛБИЩА КЪМ УЛ. „ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ“, която се намира в подножието на университета. Същата сума е предвидена и за реконструкция на стълбища в други точки на града.

Допълнително 50 хил. лв. от инвестиционната програма на община Велико Търново се насочват и за решаването на друг голям проблем, свързан с пешеходните връзки. Крупната сума отива за реконструкция на парапетите към университета, край които се движат студенти и преподаватели с риск за живота си, тъй като металните ограждения на доста места са пропаднали към ската над Янтра.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *