Три отделения на горнооряховската болница бяха изцяло реновирани и вече посрещат пациенти

Ремонтните дейности са на стойност 270 754 лв.

Официално открити бяха обновените отделения по физиотерапия и рехабилитация, ушно-гърлени болести и Първо вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Новите структури вече приемат пациенти, а вчера бяха осветени от архиерейския наместник отец Николай и отец Антоний. На церемонията присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев, директорът на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Ремонтите са на стойност 270 754 лв., финансирани по проект „Красива България“ и със средства от местната хазна. Частично реновирано бе и Второ вътрешно отделение.

„Това събитие е рядкост в общинските болници, но се надявам да се случва по-често в бъдеще. Имаше много трудности по изпълнението на проекта, тъй като сроковете бяха доста кратки. Обновените структури ще дадат възможност и значително по-добри условия както за пациентите, които постъпват тук, така и за работа на медицинския персонал. Това предполага и по-добро качество на медицинските дейности“, заяви директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

„За нас общинската болница е приоритет, защото виждаме бързото нарастване на конкурентоспособността на други болници и в сравнение с тяхната нашата намаляваше. Затова общинското ръководство си наложи за цел реновиране и подмяна на оборудването й, което е предпоставка за запазване на лекарския персонал и удовлетворение на здравните потребности на пациентите“, коментира градоначалникът инж. Добромир Добрев. Той допълни, че ще продължи обновяването на Второ вътрешно отделение и първия етаж, където е главният вход на болницата.

По негови думи предстои реализирането на проект за реконструкция на покривното пространство на стационара и детско отделение. Кметът изрази надежда, че с тези темпове на обновяване до 2-3 години МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще стане конкурентоспособна на областната болница.

Председателят на здравната комисия към Общинския съвет в Горна Оряховица д-р Дияна Даскалова информира, че в периода 2014 – 2019 година, местната власт е вложила в болницата 769 700 лв. С тези средства са били ремонтирани отделения и закупена медицинска техника. Част от апаратурата продължава да се изплаща, а именно рентгенът и компютърният томограф, които бяха доставени в края на миналата година.

„От услугите на болницата се ползват не само за жителите на община Горна Оряховица, но жителите от цялата област, защото тук е единственото отделение „Уши – нос – гърло“. Радвам се, че го съхранихте в името на гражданите”, сподели областният управител проф. Любомира Попова.

След официалната част на церемонията всички гости обиколиха обновените отделения и се увериха лично в изградените модерни бази. В структурите е подменена изцяло електрическата инсталация, сменена е частично ВиК системата, всички стени са боядисани в свежи цветове. В коридорите и болничните стаи има нова PVC настилка, старите врати са заменени с нови, както и дограмата на прозорците. Санитарните помещения са с модерна фаянсова облицовка, а стените – боядисани с антибактериален латекс. Навсякъде са монтирани LED осветителни лампи. Манипулационните и лекарските кабинети са с нова визия и уютно обзавеждане.

Екипите на отделенията споделиха, че се надяват към тях да се присъединят млади лекари и медицински сестри, тъй като нуждата от нови кадри е крещяща. По техни думи с радост биха приветствали и обучавали специализанти и припомниха за готовността на ръководството на болницата за сключване на договори със студенти по медицина или за медицински сестри, които да започнат работа в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, като в замяна болницата поеме разходите по обучението им във вузовете.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.