Увеличават размера на наградите „Трети март” и „Св. Патриарх Евтимий”

ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕН РАЗМЕРЪТ НА ДВЕТЕ НАГРАДИ – „ТРЕТИ МАРТ“ И „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“, ще гласуват на следващата си сесия общинските съветници в старата столица. Предложението е на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов и миналия ден беше подкрепено от членовете на постоянната комисия по образование и култура.

Отличието, което носи името на св. Патриарх Евтимий, е в размер на 500 лв. Наградата е за учител на годината и колектив на годината в системата на предучилищното и училищно образование. Педагозите и колективите получават и грамота, и плакет за постиженията си през съответната учебна година. Предложението на инж. Панов е паричната сума да се увеличи на 1000 лв.

Наградата „Трети март” се дава на най-добрия курсант, който завършва Националния военен университет „Васил Левски“. Общината дава на номинирания курсант 3000 евро. Предложението на търновския кмет е отличието да стане 5000 евро и така да бъде изравнено с Академичната награда, която също е левовата равностойност на 5000 евро.

По предложение на общинския съветник Мирослав Трифонов приз трябва да бъде учреден и за учител, който преподава и работи в малко населено място и в малко училище. „Получава се така, че точки за наградите набират учители, които работят в т.нар. елитни училища в града, защото учениците ходят на олимпиади и печелят призови места. През последните години на олимпиади няма класирано дете от село, затова и няма как то да донесе точки на съответния учител. Да помислим за такава награда, дори и тя да е само една, защото истината е, че ние отличаваме учители, но много често успехите са на самите деца, които ходят на частни уроци и напредват сами по съответния предмет“, категоричен е Мирослав Трифонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.