Грипът препълни детските отделения във Велико Търново и Горна Оряховица

61 са настанените за лечение деца в отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Броят на хоспитализираните пациенти надхвърля двойно капацитета на медицинската структура. Осигурени са допълнителни легла, за да бъдат приети болните малчугани. Въпреки затрудненията нито едно дете не е било върнато от медиците в лечебното заведение. Грипът е засегнал както деца в кърмаческа възраст, така и юноши. За придружителите на малките пациенти също са осигурени легла.

Сходна е ситуацията и в отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Заради върлуващия грип там са хоспитализирани 30 деца. Леглата в звеното също са увеличени с 10 броя, като ръководството на болницата е в готовност да осигури още места, тъй като се очаква увеличение на случаите през следващите дни. По думите на началника на отделението д-р Елена Ангелова има ръст на малките пациенти с усложнения след грипа. Техният престой ще продължи задължително 10 дни, тъй като състоянието им изисква постоянно лекарско наблюдение. Това се дължи на факта, че някои усложнения протичат мълниеносно и трябва да се реагира моментално при първи признаци на такива. Сред настанените деца в сектора преобладават диагнозите бронхеолити, бронхопневмонии и отити. Възпаленията на гърлото и на ухото се консултират задължително с УНГ специалист.

Д-р Ангелова апелира родителите да не прибягват до самолечение на децата си, а задължително да потърсят медицинска помощ при първи симптоми за грип.

Специалистката информира, че на 18 януари в звеното е постъпило малко дете с остър миокардит. Заболяването е било диагностицирано от горнооряховските медиците, които веднага са приложили адекватно лечение и насочили детето в Детската клиника в УМБАЛ – Плевен.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ всеки ден работи кабинет по неотложна помощ, който е на разположение на пациентите, когато личните им лекари отсъстват.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.