Кметът следи с дрон ремонтите и ситуацията във Велико Търново

Заради топлото време работата по Самоводска чаршия не спира и може да приключи до края на февруари

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА МОДЕРЕН ДРОН, С КОЙТО СЕ СЛЕДЯТ И РЕМОНТИТЕ В ГРАДА. Едни от първите кадри на летателния апарат, който има и високотехнологична апаратура за снимки и филмиране, вече са на разположение на кмета Даниел Панов. С помощта на дрона той може да инспектира практически във всички градски зони, без да напуска кабинета си. Великотърновският градоначалник е армейски възпитаник и е известен с това, че предпочита да обхожда лично обекти и проблемни места, но вече за това ще има и помощ от новите технологии.

Първият оглед с общинския дрон е направен само преди ден в старата част, където кипят ремонти заради подмяна на водопроводи и настилки по общинския проект, финансиран по ОП „Региони в растеж“, за близо 11 млн. Крайният срок за голямото копане изтича за празника на града, но на доста места реконструкциите вече са приключили или са пред свършване. „До пролетта ще приключат ремонтните дейности по улиците в старата част на Велико Търново. Работата продължава и през зимния сезон, доколкото метеорологичните условия го позволяват. Подобна дейност за подобряване на облика на Стария град не е извършвана от няколко десетилетия“, отбеляза в личния си профил самият Панов. По доклад на компанията „Мистрал 7“, която в момента работи по пренареждането на настилките на Самоводската чаршия заради благоприятното време обектът може да е готов до края на февруари.

ПО СЪЩИЯ ПРОЕКТ СЕ ПОДМЕНЯТ ВОДОПРОВОДИ И НАСТИЛКИ В ЦЕЛИЯ КВАРТАЛ „ВАРУША“, СТАРАТА ЧАСТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО САМОВОДСКА ЧАРШИЯ, УЛ. „ГУРКО“, както и множество отсечки в югозападната част на града. Според възлагателните документи строително-ремонтните работи ще продължат между 60 и 150 дни от подписването на договорите с изпълнителите.

Най-големи неуредици изпълнителите изпитват със спазването на автентиката. Така например едва ли не се налага да преправят стъпала и улички от времето на Колю Фичето, тъй като те не отговарят на изискванията и стандарта. „Специално размерите на стълбищата се изчисляват по формула и има изискване за дължина и височина. Можем да ползваме старите качествени материали, но трябва да ги преподредим по стандарта, защото няма да ни признаят разходите и да платят средствата по проекта“, обобщи инж. Динко Кечев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Община В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *