Новини

Министърът на образованието Красимир Вълчев разгледа иновативните кабинети в СУ „Георги Измирлиев“

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ БЕШЕ ГОСТ В СУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЗА ДА ВИДИ ИНОВАТИВНИТЕ КАБИНЕТИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ. Посещението му в училището съвпадна с неговото гостуване в региона, където той проведе няколко работни срещи. Във Велико Търново министър Вълчев присъства на дискусия, която срещна бизнеса и образованието, а в Горна Оряховица участва в работна среща с директори на училища и детски градини, кметове и социални партньори от общините Горна Оряховица и Лясковец.

При посещението си в СУ „Георги Измирлиев“ министър Вълчев бе придружен от областния управител проф. Любомира Попова, от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместника му Йорданка Кушева, от народния представител инж. Клавдия Ганчева, от началника на РУО на МОН инж. Розалия Личева.

„Природните науки и математиката остават най-голямото предизвикателство за нас, защото искаме да провокираме интереса на децата към тези предмети. Затова съм тук – в това училище, където вече работят модерни лаборатории по природни науки. Наблюденията ни показват, че тези кабинети са много ефективен начин това да се случи и там, където има изградени такива, интересът на децата към изучаване на природните науки силно се повишава“, заяви министърът.

Профилите, „Математика“ и „Природни науки“ са приоритет на образователното министерство, защото на страната ни са необходими все повече специалисти в тези сфери, както и в инженерно-техническите професионални направления в системата на висшето образование. „Най-притеснителен е недостигът на инженери в различни сектори. Необходими са ни повече IT специалисти, повече лекари, което също е свързано с природните науки биология и химия. Затова стартираме и проекта „Образование на бъдещето“, който е свързан с трупане на повече дигитални умения и обучение чрез информационни технологии“, коментира министър Вълчев и допълни, че преструктурирането на приема в средните училища също се прави с тази цел – да бъдат утвърдени повече паралелки в областта на профилите математика и природни науки, а в професионалните гимназии акцентът е върху техническите професии.

„Всяко училище може да бъде иновативно. Утвърждаването на такъв статут е възможност училището да работи по малко по-различни правила от тези в нормативната уредба, да направи някои изключения, така че в по-голяма степен да провокира интереса на учениците. Но всяко едно училище и всеки един учител може да прилага иновативни методи на работа. Целта на нашата политика е да провокираме културата на ползотворни иновации във всички училища. Най-мащабната иновация е учителят, който се опитва да работи по различни, иновативни методи, които провокират интереса на учениците. Но много иновации са свързани с нови технологии, с нови методи на организация на работа, дори с промяна на разположението на елементите в класната стая, ако щете“, коментира министърът.

Директорът на СУ „Георги Измирлиев“ Криси Аврамова показа на министър Вълчев цялата база на гимназията. След това той се срещна с целия учителски състав, а преди да си тръгне, министърът получи за спомен черга, изтъкана от учениците в ателие „Румени черги“ и снимка, направена също от възпитаниците на училището.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТНАТА СРЕЩА, МИНИСТЪРЪТ ПОСЕТИ И СУ „ВИЧО ГРЪНЧАРОВ”, КЪДЕТО БЕШЕ ПОСРЕЩНАТ ОТ ДИРЕКТОРА НА ГИМНАЗИЯТА НЕЛИ АТАНАСОВА и от по-голяма част от учениците, които зарадваха министъра с подарък. Красимир Вълчев се срещна и с учениците от младежкия клуб на БЧК в училището, които провеждаха своите занимания. Министърът беше изключително впечатлен от работата на младите хора и от иновативните методи, които ползват при обучението си.

По-рано през деня министър Вълчев беше и в Лясковец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *