7 четения

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО през периода 29 януари 2019 г. – 4 февруари 2019 г.

Облачен и дъждовен вторник, в събота и неделя пролетни температури

Днес ще има значителна облачност, след обяд и вечерта със слаби превалявания от дъжд на места. Ще духа слаб вятър предимно от изток-югоизток. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2 гр. За В. Търново се очаква минимална температура около 1 гр. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 гр. За В. Търново се очаква максимална температура около 10 гр.

Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно, на места със слаби превалявания от дъжд, над 1800 м от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 2 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.4 гр. през 1960 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 14.2 гр. през 1969 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 36 минути и ще залезе в 17 часа и 25 минути.

Фаза на Луната: шест денонощия преди новолуние.

В началото на периода – от вторник до петък преди обяд, ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури в северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между минус 2 и 1 гр. В част от централните части на Северна България (В. Търново) минималните температури ще бъдат между 1 и 4 гр. Максималните температури в северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между 3 и 6 гр. В част от централните части на Северна България (В. Търново) максималните температури ще бъдат между 9 и 14 гр.

В петък след обяд облачността ще намалее и в събота ще преобладава време с незначителна облачност. Ще духа слаб вятър, в петък след обяд от северозапад, в събота – от североизток. Минималните температури в събота ще бъдат между 1 и 4 гр. Максималните температури ще бъдат между 6 и 11 гр., като най-високи ще бъдат температурите в част от централните части на Северна България (В. Търново).

В края на периода – неделя и понеделник, ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5 гр. Максималните температури в неделя ще бъдат между 8 и 13 гр., в понеделник ще бъдат между 5 и 8 гр.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до петък преди обяд ще бъде облачно, на места с превалявания от дъжд, над 1500 – 1800 м – от сняг. От вторник до четвъртък ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. В петък вятърът ще бъде слаб до умерен от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 2 и 5 гр.

В петък след обяд и в събота ще има незначителна до променлива облачност. В събота вятърът ще бъде умерен до силен от югозапад. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около 6 гр., в събота – около 10.

В неделя и понеделник ще има променлива до значителна облачност и ще духа силен до бурен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м в неделя ще бъдат около 8 гр., в понеделник – около 5.

Максималните температури на 2000 м през целия период ще бъдат с около 3-4 гр. по-ниски от температурите на 1200 м.

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!