СУ „Вела Благоева“ обявява прием по нов и оригинален профил „Обществени науки“

НОВА И РАЗЛИЧНА ПАРАЛЕЛКА ПО ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ ИСКА ДА НАПРАВИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тийнейджърите, които изберат тази гимназия, ще са първите в областта, които ще учат по-нестандартната комбинация от предметите история и философия. „Другият вариант при профил „Обществени науки“ е комбинацията история и география, но ние решихме, че история и философия е по-нетрадиционна и по-интересна за децата. Освен това философията е майката на всички науки. Всъщност според нашите проучвания през последните години философията е един от предметите, които учениците избират за втора матура. Тази година в гимназията тенденцията е същата, дори вече сме започнали да подготвяме дванадесетокласниците си за държавните зрелостни изпити“, коментира директорът на „Вела Благоева“ Ангел Янчев.

Четири ще бъдат профилиращите предмети в новата специалност на търновската гимназия – история, философия, английски език и география и икономика. Задължителните модули по философия са „История на идеите“, „Философия и ценности“, „Култура на мисленето“, „Социална психология“, „Философия и политика“, „Психология на личността“. В часовете по история тийнейджърите ще се занимават с култура и духовност, човек и общество, власт и институции. А задължителният модул по география и икономика включва дисциплини като „Геополитическа и обществена култура“, „Устойчиво развитие“, „Европа, Азия, България“, „България и регионалната политика“ и др. „Подбрали сме така профилиращите предмети, че на децата да им бъде интересно, да е предизвикателство за тях, а и това, което учат, да им дава перспектива. Платон още е казал, че именно философите са най-добрите управници и аз ще припомня, че двама от добрите ни държавници през последните години – Томислав Дончев и Ахмед Доган, са завършили философия“, допълва още директорът Ангел Янчев, който е възпитаник и на Историческия, и на Философския факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Профилът позволява на педагогическия екип да подбере и подходящи допълнителни предмети за учениците. Тийнейджърите ще изучават последователно религии и предприемачество, в което гимназията има вече деветгодишен опит. Тази паралелка ще може да си създаде и своя учебна компания, в която момичетата и момчетата ще се учат реално да организират и ръководят бизнес.

„Понеже учениците учат английски език още от детската градина или първи клас, ние сме решили да въведем втория чужд език за нашите деца още от осми клас, а не от девети. Затова те ще започнат да изучават испански език и той влиза с четири часа седмично. След това всяка година ще им предлагаме и факултативните часове по предприемачество, религия, психология, учебна компания“, допълва г-н Янчев.

Напълно готов е и педагогическият екип, който ще поеме първия випуск бъдещи философи в СУ „Вела Благоева“. Пред децата ще застават историкът д-р Катерина Данаилова и още трима учители, които са докторанти във Философския факултет на ВТУ. Директорът признава, че ще разчита и на преподавателите от три факултета в търновския вуз – Исторически, Философски и Стопански.

26 ДЕЦА ЩЕ БЪДАТ ПРИЕТИ В ПЪРВАТА ПАРАЛЕЛКА С ПРОФИЛ „ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ“. Балът, с който те ще кандидатстват, ще се формира от оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература, която се утроява, както и оценките по история, география и математика от дипломата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *