30-годишен пое поста главен архитект | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

30-годишен пое поста главен архитект

Публикувана на: 30.01.2019г. 706 прегледа

Станимир Величков от Велико Търново има собствено студио и завършва докторантура

 

30-ГОДИШЕН ПОЕ ПОСТА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. Изпълнява длъжността временно, защото за нея може да бъде обявен конкурс. Той ще пътува два пъти в седмица до общината и за двата месеца работа е приел ангажимента присърце. Станимир Величков от Велико Търново е амбициозен архитект със собствено студио SJVв старата столица от няколко години и сега завършва докторантура във Варна. Фирмата се занимава с пълни проектантски услуги за градско планиране, архитектура, интериор, дизайн и ландшафт.

Станимир е завършил архитектура във Варна през 2012 г. Сега завършва докторантура по тема за велоалеи и пешеходни пространства и е пред защита на разработката. Във фирмата си той работи с арх. Мила Терзиева. Помага му и баща му, който обаче не е архитект. Младият главен архитект на община Полски Тръмбеш заобичал професията си от малък, когато гледал през терасата как съседка постоянно чертае различни проекти. След това момчето започнало да ходи при техничката и така решило да учи за архитект, като първо е завършил строителния техникум в родния си град и е завършил ландшафтна архитектура. После кандидатствал компютри и архитектура и бил приет и на двете места, но избрал детската си мечта, казва още 30-годишният ерген.

„Първите ми впечатления от общината са, че екипът е млад и амбициозен. Точно преди да отида, бе одобрен и Общият устройствен план, който решава доста градоустройствени въпроси и улеснява работата на администрацията и бъдещите инвестиционни намерения на гражданина. В момента има идея за реконструкция на главната улица „Търговска“ в Полски Тръмбеш. Ще се подновява водопровод, ще се правят изцяло нова настилка и нови тротоари, улично осветление и т.н. Оказа се, че ремонт не е правен от времето на Тодор Живков, а тротоарите са били сложени едно време върху старите, за да мине той при посещение в града“, споделя Станимир Величков. Той допълни, че това общинско начинание е на ниво проектиране и с охота се занимава с него.

ВСЪЩНОСТ МЛАДИЯТ ТЪРНОВСКИ АРХИТЕКТ Е ПРЕТРУПАН С РАБОТА И има всякакви клиенти, които искат интериор, жилищни сгради, малки кооперации, промишлени сгради, ферми и т.н. Откакто съществува студиото, вече 6 години, той е проектирал кравеферми и овцеферми в няколко общини в областта – В. Търново, Елена, Златарица. Сред проектите има и една къща в Лясковец, която ще има напълно нов облик. Станимир Величков има и спечелени конкурси още като студент във Варна за мебелна палата в морската столица – интериор и екстериор. Пак там е спечелил и конкурс за ресторантски комплекс в екип с двама архитекти от Велико Търново. Освен всичко това е трябвало и да чете лекции и упражнения заради докторантурата си, но сега не преподава, защото трябва да я завърши тази година. В края на нашия разговор младият архитект подчертава, че не би могъл да се справи с бюрокрацията и висенето пред кабинети без помощта на помощничката си в студиото, която е дошла във В. Търново от Гоце Делчев и смята да остане в старата столица.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!