In memoriam: На 85 г. си отиде Димитър Димитров – учител, писател и краевед, оставил 8 книги

НА 85 Г. СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ. След тежко заболяване на 5 ноември 2018 г. известният и неуморен събирач на история е починал, а погребението е било в Бургас. Той остави зад себе си 8 книги, свързани с Полски Тръмбеш и региона.

Една от най-добрите му книги бе за будителите на Полски Тръмбеш, излязла преди две години за 1 ноември. Тогава 84-годишният автор отчете, че за 8 години е написал 7 книги. Сред книгите на продуктивния автор са „Строители на Полски Тръмбеш“, „Отломки от миналото“, „Изявени личности и чешити“ и други. Всичките книги на Димитър Димитров съдържат общо 1600 печатни страници в различен формат. В книгата от 70 страници са включени 40 будители, а на първо място, естествено, е Цанко Церковски, патрон на местната гимназия. Сред хората, които оставят диря в културния живот на Полски Тръмбеш, е включен и самият автор и съпругата му инж. Евгения Байчева, която е известен автор и изпълнител на стари градски песни, има три песносбирки с нотирани песни, създател е на вокална група „Ласка“.

Осмата и последна книга на Димитър Димитров бе със заглавие „Полски Тръмбеш – творци на местната народопсихология” и излезе преди години. Авторът сподели тогава, че до написването й е стигнал след едно продължително изследване и проучване на хора, дошли от други населени места, които изиграват важна роля като творци на местната народопсихология на Полски Тръмбеш от Освобождението (1878 г.) до наши дни. В продължение на 20 – 30 години в малкото селище Полски Тръмбеш се заселват близо 2000 преселници от 44 населени места, по-голямата част от които балканджии. Тези преселници носят със себе си народопсихологията на населеното място, откъдето са дошли – своите нрави, обичаи и облекло. Всичко това се смесва в едно общо цяло със завареното местно население. С течение на времето се оформя народопсихологията, характерна за Полски Тръмбеш. Още в самото начало на миналия век в населеното място се утвърждават няколко гилдии, три от които се очертават като най-важни: търговска, занаятчийска и банкова. В книгата се разказва за някои от тях и за тяхното значение за развитието на Полски Тръмбеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.