Приложение Полски Тръмбеш

Кметът Георги Чакъров: „Напълно тенденциозно ние сме забравени в разпределението на бюджетни милиони“

 • Г-н Чакъров, каква беше 2018 година за общината? Кое беше хубавото, кое беше лошото?
 • Като всяка година – добри и лоши неща ръка за ръка. За съжаление, не можем да се похвалим със знакови реализации на инвестиционни проекти. Това обаче се наблюдава като тенденция в този управленски мандат на правителството. И най-вече през последните две години за общини като нашата, които се управляват от политически сили, които не принадлежат към ГЕРБ. Напълно тенденциозно и нарочно ние сме забравени в разпределението на бюджетни милиони. Стана практика именно през последните две години извън първоначалните бюджети почти всеки месец да се раздават едни сериозни пари от републиканския бюджет. Веднага подчертавам, че това се прави без каквито и да е правила. С болка споделям, че

 

ЗА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ НЕ Е ОТПУСНАТ НИТО 1 ЛЕВ ОТ ГОЛЕМИЯ ФИНАНСОВ ПОТОК

 

Във въпросните правителствени постановления хората от тази община не съществуват. Навръх Коледа бяха разпределени малко над 140 млн. лв.

 • Държавата не дава нито лев на Полски Тръмбеш, но в същото време и други общини от този ранг, които не се управляват от ГЕРБ, но получават такива средства…
 • Нека да го кажа така – в момента тези средства, за които говоря, са изключително много на фона на първоначалните бюджети. Те се разпределят по неясни критерии, непрозрачни и дори странни. Всеки кмет би могъл да каже как е получил от тези пари, без да е от управляващите. Аз имам отговор на този въпрос, но не искам засега да го споделям публично.
 • Въпреки тази дискриминация общината не е пред фалит, нали?
 • В никакъв случай! От друг вид проекти по оперативни програми на Евросъюза имаме доста сериозни проекти, които са на ход. В момента работим по съвместен проект с Румъния. За около 2 милиона лева развиваме дейности по река Елийска. Друг европейски проект за 800 000 лева е спечелен само преди броени дни. Той е свързан с образованието и интеграционните процеси. За около две години ще се даде работа на около 30 души в общинското предприятие за чистота. Така няма да харчим общински пари за чистотата, а от европейските програми. Върви и проектът по малките интеграционни проекти с община Павликени, по който бях на визита в Италия, и ще се развиват много интересни дейности за 4,5 милиона лева. Те ще се харчат за инфраструктура и частни инициативи. Интересното по него е, че местните общности ще имат думата и така ще набираме капацитет в тази посока.

Лошият привкус обаче си остава – в момента текат процеси, които са крайно несправедливи от страна на държавата.

 • Защо се прави това, защото идват избори ли?
 • По-скоро това е модел на управление, в който ясно се толерират своите и послушните, от които ще имаме полза. Така безкрайно некоректно се пренебрегват определени общини. Този модел е лош, защото в тези общини също живеят хора, които симпатизират на сегашното управление и са дали своя вот за него. Тези хора също са граждани на България. Такова нещо обаче никога до момента не се случвало. Аз така или иначе имам вече 30 години служба в местното самоуправление и мога да направя равносметка! При една ретроспекция на всички политически модели се вижда, че сегашният е неприлично лош.

Този месец чух от регионалния министър, че Бойко Борисов е направил голям подарък на Северна България –изграждането на автомагистрала „Хемус“. Всъщност подаръкът е, че без обществена поръчка едно държавно предприятие ще прави тази магистрала. За какъв подарък с обществени средства, с наши средства, от нашите данъци, може да става дума? Така се правят и подаръците към определени общини през последните две години – тоталитарно.

 • Георги Чакъров е непослушен кмет, така ли излиза от липсата на подаръци за тази община?
 • Не съм непослушен, аз съм кмет, който спазва законите! Винаги съм бил привърженик на ясните правила. Но понеже все пак идват избори и ако реша да се кандидатирам за пети мандат, трябва да се размахва идеята, че тук не влизат пари по субективни причини.
 • На какъв бюджет да се надява общината тази година?
 • Не по-малък от миналата година –около 9,8 млн. лв. Заради нови ангажименти, които постоянно се вменяват на общините обаче, вече се променя вътрешната рамка. Увеличават се двойно разходите за сметосъбиране и чистота по различни нормативни изисквания .На регионалните депа се плащат едни огромни разходи, за да влезе боклукът на общините там. Преди такива нямаше. Ние сме приели един модел през годините да се увеличава плавно и леко такса смет, а не както направиха други общини – драстично и изведнъж. Така на практика всяка следваща година ние разполагаме с по-голям бюджет, но допълнителните разходи изяждат увеличението. Точно за това не е честно за Полски Тръмбеш да няма нито лев от последното предколедно разпределение на 140 млн. лв., които бяха разпределени между 144 общини в страната. В същото време общини от областта от нашия ранг получиха по няколко милиона допълнително само през изминалата година. Капиталовият разход, който ние получаваме през годината от държавата, е около 400 000 лв. Толкова е това перо и за Стражица, Елена, Лясковец. Нали на всички е ясно какво значи допълнително да получиш още няколко милиона? Тези пари обаче са от нашите данъци.
 • Има ли на кого да се оплаче един кмет в това положение?
 • Че на кого ? На националното сдружение на общините, което отдавна изчерпа своето съдържание? Лично аз се замислям дали има смисъл да членуваме в тази организация. То не провежда никакви конкретни общи политики. Даже навремето, когато Орешарски разпредели едни прословути 500 млн. лв., кандидатствахме с определени проекти. Всеки кандидатства с нещо определено за тези допълнителни пари, а не както сега. Обществото дори не е информирано за какво става въпрос сега, какви са едни допълнителни милиони, дето се дават на едни общини. Никой не пита и никой не казва защо за другите няма. Аз не съм срещал в нито една медия анализ по темата.

Нека обаче да не излезе, че само се оплаквам. Всичко се оправя, когато човек е здрав и почтен. Общината през м.г. загуби няколко свои служители, които починаха и това е най-страшното, защото не можеше да им се помогне. Отидоха си главният секретар, главният архитект, млада служителка на 40 години… Затова пожелавам през 2019 г. здраве и кураж.

 • И все пак имаше и една награда – Георги Чакъров бе избран за кмет на годината.
 • Да, за пръв път съм в тази класация и за пръв път ме избират за кмет на годината. Наградата бе от Съюза на българските учители като най-добър социален партньор. Това ме радва, защото е оценка за цялостната политика на общината. Радва ме и този подарък на масата ми от децата от детската градина в града за Коледа. Това пано ще стане коледна картичка догодина, защото е прекрасно.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *