Показаха уникална частна колекция от 55 библии на различни езици | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Показаха уникална частна колекция от 55 библии на различни езици

Публикувана на: 30.01.2019г. 575 прегледа

С изложбата на християнските книги стартираха изявите за 55-годишнината на град Полски Тръмбеш

 

С ИЗЛОЖБА НА 55 ХРИСТИЯНСКИ КНИГИ В МУЗЕЯ СТАРТИРАХА проявите за тазгодишното честване на 55 г. от обявяването на Полски Тръмбеш за град. Частната колекция на Венцислав Босев се показва за пръв път в музей и съдържа уникални библии и християнски книги от XIX и XX век, които са на различни езици –български, френски, арабски и английски. Те са били печатани в Самоков, Цариград, София, Лондон, Букурещ, Ню Йорк, Виена, Смирна и Охрид в периода от 1840 до 1995 г.

47-годишният бизнесмен от София Венцислав Босев присъства на откриването на изложбата лично. Заедно с него бе и 72-годишният Никола Левтеров, който е председател на фондация „Врати към познанието“, в чийто Управителен съвет е и колекционерът. Неговата сбирка е на въпросната фондация, която е регистрирана преди две години с цел възраждане на християнските ценности.

ИЗЛОЖБАТА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ БЕ ОТКРИТА ОТ ЗАМЕСТНИК-КМЕТА НА общината Назиф Кадир и представена от директора Христо Харитонов. Сред книгите най-стара се оказа първото издание на Новия завет на български на Неофит Рилски от 1840 година, което е било унищожено от патриаршията. Първото издание на библията под ръководството на Петко Славейков през 1871 година. Трите български евангелия на Никола Парисиади, Ненчо Несторов и Александър Екзарх и много други ценни издания.

Голяма част от книгите са грижливо реставрирани и се съхраняват по специален щадящ начин. Сред тях има и такава, която е запазила бележки на Петър Дънов.

Според Никола Левтеров идеята на тяхната фондация е хората, които слушат Божието слово, да могат и да видят! Допреди няколко години той бил пастор в църквата на адвентистите и винаги се е занимавал с богословие. Той сподели още, че фондацията се занимава с благотворителност и организира беседи у нас и в чужбина, на които видни люде говорят за Божието слово, за медицина и за история. Никола Левтеров смята, че е време за християнските ценности да не се говори на сух и неразбираем език, а словата да стигат до сърцата на хората.

КОЛЕКЦИОНЕРЪТ ВЕНЦИСЛАВ БОСЕВ ИМА ТРИ ДЕЦА И Е ОБЪРНАЛ ПОГЛЕД КЪМ библията, след като със самия него станало чудо. После покрай бизнеса си той решил да колекционира християнски книги. Страстта му към библиите започнала преди няколко години, когато негова близка лекарка му подарила една стара библия, отпечатана през 1912  в Цариград.

„Заинтригува ме, започнах да събирам информация за това и други издания на Библията на български език. Пред мен оживяха отминали съдби на хора, стиснали притеснено кориците на своите библии в трудни дни, както и светлите образи на българските будители и книжовници, посветили живота си на съхранението на нашата вяра и духовност.

Постепенно с нарастването на интереса ми и познанията ми за българската Библия растеше и бройката екземпляри в колекцията.

Всяка нова книга, която идваше, носеше със себе си и историята на своя притежател. От пожълтелите страници надничаха отрудени делници и съкровени молитви, записки с тежки сметки се редуваха с посвещения и сбъднати обещания.

Тази сбирка днес съществува и се обновява благодарение и на моите приятели и съмишленици от фондацията“, каза Венцислав Босев.

Той допълни още, че гости на въпросната фондация вече са били професор Драго Обрадович – специалист по библейска археология на Близкия изток, академик Божидар Палюшев –ядрен физик, доц. Венцислав Стойков – специалист по история на превода на библията, Цанко Митев, Христо Гешанов – психолог и писател, Ралф Гати – опитен предприемач и посветен мисионер, Том Мейсън – теолог и преподавател и др.

През април 2019 година се очаква у нас да гостува световноизвестният психиатър и автор на книги д-р Тимъти Дженингс от САЩ.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. Милен ЙОРДАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!