Православна вяра: Големите църковни празници през февруари

През февруари православната църква ще отбележи един от великите 12 празника и паметта на някои особено почитани светии и празници.

На 1 февруари почитаме паметта на св. мъченик Трифон. Той се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Посветен на Бога от ранна възраст, привел множество хора към Христа и изцелил мнозина от болестите им, след големи мъчения, които претърпял за истината, бил увенчан с нетленен венец.

На  2 февруари честваме великия празник Сретение Господне.

На 10 февруари честваме паметта на св. свещеномъченик Харалампий. Той бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. На празника св. Харалампий по традиция се благославя мед, който да бъде за телесна подкрепа на вярващите християни през предстоящия Велик пост.

На 14 февруари отбелязваме 1150 г. от славното Успение на св. равноапостол Кирил, просветител славянобългарски. Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

На двамата братя славянските просветители св. Кирил и св. Методий се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“.

На 17 февруари честваме паметта на св. Роман Търновски. Той произлиза от знатен търновски род и приема монашеството в някой от столичните манастири. Търсейки достоен учител, той се явява при св. Теодосий Търновски.

Св. Григорий Синаит приема новия брат, който се превръща в образец на монашеско усърдие. След няколко години игуменът изпраща Роман по манастирски дела при царя в Търново. На 27 ноември 1346 г. Григорий умира, след което Роман заминава в планината при Сливен, където пристига и Теодосий.

Св. Роман Търновски става най-преданият помощник на св. Теодосий във всичките му начинания. Св. Теодосий заминава за Константинопол, където умира през есента на 1363 г., като оставя св. Роман за свой заместник. По това време монашеското братство вече се е установило в местността Устието, близо до Търново – манастира „Света Троица“. Според „Житието на свети Теодосий Търновски“ св. Роман години наред страда от много тежка кашлица, но благодарение на силния си дух и самодисциплина надмогва страданието. Измъчван от болестта, той умира на 17 февруари.

На 24 февруари празнуваме 1-во и 2-ро намиране главата на св. Йоан Кръстител.

На 26 февруари честваме паметта на св. Серафим, архиепископ Богучарски – Софийски чудотворец. Той е роден през 1881 г. в гр. Рязан, Русия. Идва в България след революцията през 1917 г. Върши много чудеса още приживе. След смъртта му на Неделя Православна 1950 г., неговият гроб, който се намира в криптата на храма-подворие „Св. Николай” (Руската църква) в София, става източник на множество чудеса, което довежда и до неговата канонизация – причисляване в лика на светиите през 2016 г. Великотърновския митрополит Григорий участва в това прославление-канонизация.

Презвитера Моника Давидкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.