141 четения

В Раданово празнуваха Бабинден и Антоновден

НЧ $Светлина 1883” в Раданово спази и този път българските традиции и отпразнува Бабинден и Антоновден в библиотеката. Почетени и уважени са лекарите, медицинските лица в здравния дом в селото, където по стар обичай самодейците са къпали бебето, и са дарили лекарите с пита, вино, гердан от пуканки за берекет – повече бебета. Д-р Емил Енчев и медицинската сестра Иванка Александрова са посрещнали гостите много мило и топло. В библиотеката е направена и една инсценировка по темата на празника Антоновден – кътче с ковашки инструменти, свързан с обичая.

Бабинден се празнува от читалището от години наред. В по-старите времена в Раданово е имало две баби – баба Андрейца и баба Вайгина. Те са помагали на жените да раждат бебетата си. Ходели по къщите да къпят бебетата и да учат майките как да гледат рожбите си. Ходели, докато децата станат на 1 месец.

Затова хората на празника отивали у бабата да й благодарят. Домакините подготвяли различни ястия, пита. Следобед отивали сред селото. Най-напред вземали две по-яки жени да носят бабата на ръце. После отивали на река Янтра, съвсем близо до центъра. Там, на Камъка, къпят бабата и честитят празника. Пожелават й дълъг живот и здраве. Чак късно вечерта хората вземали бабата да я носят вкъщи.

Сн. личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *