Шефка на квартален пощенски клон доказва как се работи на едно гише с над 5000 души

Диана Георгиева казва, че за нея клиентът е нейният работодател. Тя е заклета гъбарка, рибарка и градинарка

НАЧАЛНИЧКАТА НА ПОЩЕНСКИ КЛОН N 7 В КВ. „КАРТАЛА“ Диана Георгиева винаги е усмихната, вежлива, не се кара, не е нацупена и показва завидна човещина, за разлика от много други чиновници и продавачи в различни сфери зад щанда. Тя обслужва над 5000 души от 25 улици в един от най-големите квартали във Велико Търново. Раздава над 300 пенсии, при нея се плащат всички видове сметки – ток, телефон, вода, телевизия, купуват се винетки, продават се лотарийни билети, книжки, тоалетна хартия и какво ли още не. Тук се получават и пращат колети, писма, а от броени дни помага и младата пощальонка Йорданка Илиева.

Диана Георгиева никога не е сърдита и намусена, никога не й е крив светът, не се оплаква от нищо, а освен шефка е и касиер. Клонът е единствен в старата столица, където се предлагат всички услуги на едно гише и се доказва, че тази услуга наистина работи в полза на гражданите. Тя познава почти всички от квартала и за разлика от други места, не иска задължително клиентски номер за плащане, защото може да те намери само по улица и номер. Единственото, което тук не може да стане, пък и никой не е искал, е да прати телеграма. В този пощенски клон не е имало и рекордни печалби от билети, а най-голямата сума е била 100 лева.

ЧАРОВНАТА СЛУЖИТЕЛКА НА „Български пощи“ казва, че да работи точно това е нейната сбъдната мечта, защото за нея клиентът е нейният работодател. Диана също живее на „Картала” и това й помага почти винаги да отваря преди работното време и да затваря след това. В пощата 55-годишната дама работи от 15 години. Първо е била чистачка две години към фирма, която е обслужвала институцията. После започва в писмовна експедиция, след това замества отпускари по станциите в областния център. От 14 години е началник на пощенски клон N 7. Тя обяснява още, че във В. Търново няма друга пощенска станция от останалите шест, където да се плаща ток, вода, телефони и т.н. Младата пощальонка разнася брошури, пратки, сред които има доста от Китай, вестници, препоръчани писма и 18 пенсии по домовете. Г-жа Георгиева признава, че хората и тя се изнервят при срив в сървъра, но всички чакат търпеливо, защото проблемът обикновено е за цялата страна.

„Всъщност моят трудов стаж от 36 години и 9 месеца е преминал само в контакти с хората. Обичам тези контакти, обичам да помагам на хората, обичам културното обслужване, след което да се върнат при мен. Едно време бях магазинер към „Нармаг“, после директор на „Вторични суровини“. Още тогава първият ми началник ми каза да помня златното правило – клиентът винаги има право. Освен това винаги съм обичала работата на пощенеца и затова казвам, че това тук е моята сбъдната мечта, както и да звучи на другите…“, скромно споделя още Диана Георгиева.

ОСВЕН ТРУДНАТА СИ РАБОТА В ПОЩЕНСКИЯ КЛОН, ТЯ Е заклета рибарка, гъбарка и градинарка. Обича земеделието и го прилага на практика във вилата в Присово, което е нейното родно село. Съпругът й Георги е геодезист от около 40 години, но двамата намират време да ходят заедно на риболов и имат сериозни улови по язовирите на страната. Имат син и дъщеря, които са в София. Синът учи за агроном задочно и работи като мениджър по продажбите в ДСК. Дъщерята е контрол на качеството на програмни продукти. Щастливи баба и дядо на двама внуци, които чакат да видят с нетърпение във всяко свободно време.

„Първото мое хоби е земеделието, в градината на село си почивам психически и се радвам на плодовете на моя труд. За съжаление, аз и съпругът ми нямаме живи възрастни хора. Моята майка е починала, когато съм била на 6 г., а баща ми ни е напуснал, когато брат ми е бил на годинка, и ни е отгледала баба ни. Второто ми хоби е гъбарството и третото е риболов, семейно“, с познатата си усмивка разказва и за живота си Диана и поема следващия клиент с неизменното си ведро излъчване.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *