Стопанската академия въстава срещу модела на финансиране на висшето образование

АКАДЕМИЧНИЯТ СЪВЕТ НА СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д. А. ЦЕНОВ” В СВИЩОВ ОТКАЗА ДА ПРИЕМЕ БЮДЖЕТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ЗА 2019 г. Причината за това решение е дефицитът по проектобюджета от почти 3 млн. лева и липсата на източници за неговото покриване.

До безпрецедентната за висшето ни образование ситуация се стигна, след като за поредна година субсидията за Стопанска академия е редуцирана чувствително. Причина за това е намаляващият брой студенти по държавна поръчка с над 40% само за последните 3 г. Спадът в броя на студентите е резултат от провежданата няколко години политика за ограничаване на държавно финансирания прием в професионални направления „Икономика” и „Администрация и управление” и нерационално големия брой университети, в които има обучение по икономика.

По време на заседанието си членовете на Академичния съвет коментираха, че подкрепят стъпките на МОН за намаляване на приема по икономика – най-вече в университети, за които това е несвойствена дейност, но също така са категорични, че държавата трябва да търси механизми за компенсиране на негативните последици, които изпитват висшите училища, специализирани само в обучението по икономика, каквото е свищовската алма-матер. Стопанската академия в Свищов остана единственото в страната висше училище, което в 83-годишната си история е обучавало и продължава да обучава само студенти икономисти. Вузът е в тройката на най-добрите български университети в професионалното си направление по критериите за качество, а в същото време е с постоянно намаляваща субсидия. През последните години субсидията на Стопанска академия е намаляла с 38% при общо увеличение на средствата за висше образование в страната. Недоволството на преподавателите е продиктувано и от обстоятелството, че въпреки сигналите до МОН, министъра на финансите, парламентарните комисии по образование и по бюджет вузът не получава подкрепа от държавата, за да реализира програмата си за намаляване на разходите, която до момента е довела до икономии от 2,4 млн. лв. От висшето училище са категорични, че при така създалата се ситуация, решаването на финансовите проблеми на свищовската академия вече е извън нейните възможности.

Ръководството на Стопанска академия гарантира, че въпреки всичко финансовите трудности няма да се отразят върху учебния процес, но в същото време очаква бърза реакция от страна на институциите, за да не се достигне до ескалация на недоволството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *