11 четения

Експерти от Държавния архив събраха в дигитална изложба визитките на 40 видни търновци

ВИЗИТНИТЕ КАРТИЧКИ НА 40 ВИДНИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ, ДЕПУТАТИ, МИТРОПОЛИТИ, УЧИТЕЛИ, ЛЕКАРИ, ХУДОЖНИЦИ, АРХИТЕКТИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО са събрани в дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа”. Тя е част от проекта „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново”, по който работи „Държавният архив” във Велико Търново при дирекция „Регионален държавен архив”.

Дигиталната изложба разказва за видния книжовник и общественик Митрополит Климент – Васил Друмев, за д-р Васил Берон, за Цанка Бобева, която е първата дипломирана акушерка в Търново, за д-р Марко Павлов, създателя на първата аптека у нас, наречена от него тогава „Лекарня”. Екипът е събрал сведения за създателя на белодробната болница в града д-р Фьодор Трейман, за Георги Козаров, главен окръжен архитект на Търново от 1903 до 1927 г. Той е останал в историята на града ни с възстановяването на опожарената сграда на конака, с изграждането на Окръжната палата и на първия туристически дом в страната, който се е намирал на Царевец. В изложбата присъства и италианският архитект Джовани Мосути, който прави проекта за Паметника на обесените и участва в проектирането на Стамболовия мост над Янтра. В експозицията място имат и военният художник Борис Денев, и Моско Москов, основател и председател на ТД „Трапезица”.

Проектът е на стойност малко над 5200 лв. и по него експертите са работили осем месеца. За това време са създадени общо четири продукта – дигиталната изложба, в която има 400 диска с информация, мултимедийна изложба, една изложба на винил с 18 табла, календари за 2019 година. Проведени са осем информационни срещи. Привлечени са и трима дарители. Установен е културен обмен между българи, живеещи у нас и в Румъния.

Освен Държавна агенция „Архиви” партньори по проекта са били Областната администрация, Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, Демократичният съюз на българите в Румъния и държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!