Музеят показа два венеца от стъклени мъниста по повод 20-ия рожден ден на Областна управа

ДВА ВЕНЕЦА, ЕДИНСТВЕНИ ПО СВОЯТА ИЗРАБОТКА, ПРЕДСТАВИ В ПЕТЪК В ОБЛАСТНА УПРАВА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията беше един от акцентите, с които Областна администрация отпразнува 20-ия си рожден ден.

„Според някои изследователи тези два венеца са изработени от женските дружества в Свищов и в София. Това, което със сигурност знаем, е, че са изящни произведения на изкуството. Изработени са от мъниста и са знак на признателност към руските войски, които влизат в Свищов на 27 юни и в Търново на 7 юли“, разказа д-р Миглена Петкова, зам.-директор на Регионалния исторически музей. Избрали сме да ги покажем и тук не само заради рождения ден на Областна администрация, а и защото сме в навечерието на 3 март“, допълни още д-р Петкова.

ЧЕТИРИМА БИВШИ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ УВАЖИХА ПРАЗНИКА – ПРОФ. КОНСТАНТИН ДОЧЕВ, ПРОФ. ГЕОРГИ КАМАРАШЕВ, ИНЖ. ГЕОРГИ РАЧЕВ И ИНЖ. НИКОЛАЙ ЙОЦОВ. Останалите – Красимир Генчев, Гергана Трифонова, Тошко Никифоров, проф. Пенчо Пенчев и д-р Румен Рашев, който е и първият управител на областта, изпратиха свои видеоприветствия. Всички те получиха почетни плакети от настоящия областен управител проф. Любомира Попова, която в словото си припомни, че административният център е утвърден с указ от месец януари 1999 г. „Смятам, че това е достоен акт и заслужено признание за нашия регион. Двадесет години в човешкия живот не са много, но не са и малко. Според мен са достатъчни, за да докажем мястото и ролята на Областна администрация Велико Търново за работа в интерес на региона, за реализиране на държавната политика в интерес на гражданите в областта”, каза проф. Попова. Тя и нейните заместници инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева посрещнаха и приветстваха кметове на общини, председатели на общински съвети, директори на териториални структури и всички служители на администрацията. Отец Славчо отслужи водосвет за здравето на всички тях.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.