Продукти на „Задруга за чиста храна” ще стигат до 190 страни в света

Здравословните продукти на „Задруга за чиста храна” започват да се разпространяват по цял свят. Артикулите вече могат да бъдат закупени от потребители от 190 държави чрез електронен каталог, в който е включена отскоро и организацията. Това заявиха представители на обединението във Велико Търново след поредна среща на производители и търговци, членуващи в него.

„Хората, които са в „Задругата за чиста храна”, произвеждат много интересни продукти, с които можем гордо да представим страната си пред света. Такива са лимецът, розовото масло и розовата вода, продукти с млечно-кисели закваски и други. Всеки продукт може да бъде представен в каталога. Освен нашите членове в него могат да бъдат включени и други производители“, заяви Филип Хайвазиян, председател на организацията. Той уточни, че представянето в каталога ще е напълно безплатно за членовете на сдружението, което вече има утвърдена търговска марка с решение на патентното ведомство.

Колегата му Георги Славейков пък информира, че обединението работи по създаването на Дворец на чистата храна. По негови думи това ще е място, което да служи за модел на дейността на сдружението. Там ще се сее и ще се обработва нагледно земята, а посетителите ще могат да видят как се приготвят храните и да дегустират продуктите.

През 2019 година задругата инициира провеждането на кулинарни ученически олимпиади. Те ще се реализират съвместно с министерство на образованието. Стартът им ще бъде даден през март с общински кръг. След това ще се състои регионален, а най-добрите участници ще се състезават на национално ниво.

Инициативата ще има и благотворителен характер, тъй като част от приготвените гозби ще се продават на търг в училищата и ще подкрепят различни каузи.

40 производители на суровини и търговци на здравословни продукти членуват в организацията, която преди година си постави за цел да върне здравето на нацията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.