Музеят показва изложба за 140-годишнината на Учредителното събрание и Търновската конституция

ОРИГИНАЛНИ ФОТОСИ НА СТАРО ТЪРНОВО, СГРАДАТА НА БИВШИЯ ТУРСКИ КОНАК, КЪДЕТО СЕ СВИКВА „СЪБОРЪТ” НА НОТАБИЛИТЕ, КАКТО И ГРАФИКИ ОТ ВЪТРЕШНАТА УРЕДБА НА ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА показва Регионалният исторически музей в експозиция, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Специално място е отредено на основните фигури, оратори и представители на либералното и консервативното течение в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов; реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и т. н.

Идеята за „Търново като люлка на българската държавност” е доразвита с отделни художествени визии, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в старата столица в унисон с държавната приемственост и традиции. Темите са представени с оригинални фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакскобургготски, читалище „Надежда” по време на Третото и Четвъртото събрание, посрещането на царските особи в Търново.

Отделено е внимание и на тържествата по повод 130-ата годишнина от Учредителното събрание, като са показани конституциите на България от 1947, 1971, 1991 г.

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция“ ще е експонирана от 8 февруари до 20 април на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.