Новини

Търновските социалисти: „Бюджетът на община Велико Търново не решава нито един стратегически проблем“

„НИТО ЕДИН СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЩИНАТА НЯМА ДА НАМЕРИ РЕШЕНИЕ И С БЮДЖЕТ 2019, НИЩО ЧЕ ЕЖЕДНЕВНО СЛУШАМЕ КОЛКО повече са парите в него в сравнение с предишните години. Инвестициите през последните три години намаляват, трайно намалява населението и на града, и на общината, трафикът е кошмарен, паркирането – също. И вижте какъв парадокс – от трибуната по време на приемането на бюджета един общински съветник от ГЕРБ заяви, че във Велико Търново няма проблеми с паркирането, а в същото време се оказва, че в района на Старото военно училище няма да строим небостъргачи, а лъскав конгресен център с 2000 паркоместа около него. Затова ние като група гласувахме категорично и единодушно против този бюджет, който изобщо не е реален и като цифра е по-близо до бюджета, който сме имали през 2016 г.“, каза на пресконференция вчера областният лидер на социалистите Петко Тюфекчиев. И допълни, че бюджетът няма да се справи и с инфраструктурата, защото ежегодните кърпежи на улиците не решават проблема. „От трибуната ни беше заявено, че за бул. „България“ се предвиждат 2,5 млн. лв. Обаче в поименната справка, която изискахме за улиците за основен ремонт, пише, че за бул. „България“ са предвидени… 7000 лв. А екологията като стратегически проблем? Къде е пречиствателната станция на половината град? Къде е екологичният транспорт, след като ликвидирахме тролейбусите. А Старият град? Отдавна изтекоха всички срокове за ремонтите там и вижте на какво прилича Самоводската чаршия“, заяви още г-н Тюфекчиев.

„РЕАЛНИЯТ БЮДЖЕТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ДОСТА ПОД ЦИФРАТА ОТ 91 МЛН. ЛВ. Умишлено съм закръглил цифрите, за да е по-лесно да смятаме, но в същото време ясно да покажем картината в момента. Бюджетът на община Велико Търново намалява. Образно казано, имаме 91 млн. лв. бюджет. От тях е редно да приспаднем преходния остатък, който е малко над 17 млн. лв. Това са пари, получени от държавата за предходни години, но не са били реализирани. Приспадаме и едни над 4 млн. лв., които са за повишение на заплатите в сферата на образованието. Но това не е заслуга на общината, а е държавна политика. Изваждаме тези 21 млн. лв. от голямата сума и излиза, че реалният бюджет е около 70 млн. лв. Бюджетът ни за 2017-а е бил по-голям“, коментира Стефан Стефанов.

И обясни, че за екология например няма заложен нито лев в този бюджет. Затова Търново ще продължава да свети в червено на екологичната карта на Европа, а ние ще дишаме мръсен въздух. В бюджета, който е най-важният документ за общината, има заложени евентуално някакви европейски проекти, евентуално нещо, по което работим в някаква посока – т.е. нищо сигурно в тази посока. Бюджетът в този му вид няма цел, стратегия, визия, няма никаква политика за бъдещето на града и общината. Няма как да го подкрепим, заяви още г-н Стефанов.

Демографската криза е другият сериозен проблем, който в бюджета не намира решение, категорични са съветниците. „От трибуната кметът каза, че населението се увеличава, това обаче не кореспондира с официалните справки, които са ни предоставени като част от материалите по бюджета и са подписани от кмета. Ще ви кажа само няколко цифри. През 2017 г. по постоянен адрес в град Велико Търново са живели 73 183 души, а по настоящ – 71 412 души, за 2019 г. по постоянен адрес тук живеят 72 661 и по настоящ – 68 508 души. За общината е идентично. През 2017-а населението е било 91 931 души, сега сме 90 501“, обясни общинският съветник Ирена Стасинопоулу. И допълни, че повечето от предложенията на групата към инвестиционната програма са били социални и са имали за цел да задържат младите хора във Велико Търново и да облекчат живота на социално слабите и на пенсионерите.

„Обаче тези наши предложения, които бяха приети, влязоха в графата „други“. Тази графа, с която завършва всеки подобен документ, е събрала изключително сериозни обекти и намерения на стойност 4 млн. лв. Тези пари обаче ги няма, защото в тази графа влизат пари от дарения, от постановления на МС и преизпълнение. Т.е. реални пари там няма, което ще рече, че проектите ще бъдат изпълнени само ако се намерят средства. Иначе казано – никога. Ето ви примери как в тази графа години наред фигурират едни и същи обекти, с едни и същи пари и те остават нереализирани. Има заложено проектиране и изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинства, включително и едрогабаритни – 100 000 лв. Залага се от 2016 г. Изграждане на отводнителен окоп в началото на с. Беляковец – 25 000 лв., залага се от 2015 г.“, изброява Валерия Дончева.

След това допълва списъка с прословутото видеонаблюдение в парковете, което фигурира в графата „други“ от 2016 г. насам и е винаги за 55 000 лв. Вече три години се залагат 18 000 лв. за софтуер за визуализация на Общия устройствен план на общината, половин милион за основен ремонт на Военния клуб, 150 000 лв. за аварийна стълба на фуникуляра на Трапезица, без която съоръжението не би трябвало изобщо да се движи. „Всички проекти и обекти са за 4 млн. лв., които също трябва да извадим от голямата сума от 91 млн. лв. на уникалния ни бюджет“, уточнява още Валерия Дончева.

ХАОСЪТ В СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, ФУНИКУЛЯРЪТ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ТЕМПЕРАТУРИ, НЕДОВЪРШЕНИЯТ РЕМОНТ НА ВиК МРЕЖАТА, централизацията на общините и липсата на нов механизъм за такса смет са част от гафовете, които според Стоян Витанов Даниел Панов е направил и като кмет, и като председател на Националното сдружение на общините. „И фактът, че той нарече нашите предложения към инвестиционната програма „пасквил“. Обаче това са идеи и предложения на търновци. И тук виждам аналогия между това, което Валери Симеонов каза за майките с децата с увреждания, и изказването на г-н Панов. Затова ние настояваме той публично да се извини на всички граждани, на майките, на средношколците, на пенсионерите, чийто живот можеше да бъде поне малко облекчен, ако той беше приел предложенията ни или поне беше се отзовал на поканата ни за дискусия. Това, което той нарече „пасквил“, бяха техни предложения“, заяви Стоян Витанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *