70 000 лева за инвитро подкрепа осигурява Търновската община

За поредна година Община Велико Търново отпуска 70 000 лева по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Инвитро” са заложени в бюджета за 2019 година, а към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.

Приемът на документи за включване в програмата започва от 5 февруари и ще продължи до 5 март включително.

Фонд „Инвитро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Инвитро” е увеличен и през всяка от последните седем години е в размер на 70 000 лева. Подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми бе кауза и на два коледни благотворителни бала на Велико Търново – през 2011 и 2016 година. От двете събития са събрани и отпуснати допълнително 21 296 лева.

Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. 54 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.