207 четения

Лицата на МВР: Павел Кънчев можел да стане програмист, но вече 7 години лови бандити

ПАВЕЛ КЪНЧЕВ ОТ ПОЛИЦИЯТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е СРЕД НАЙ-МЛАДИТЕ служители, които вече има за какво да бъдат похвалени. Той работи в МВР от 7 години и има над 10 награди, като една от похвалите е от Главна дирекция „Национална полиция” за участие в разкриването на въоръжен грабеж на столичани.

30-годишният инспектор е от Горна Оряховица и е можел да стане програмист, защото това е средното му образование, и естествено, да изкарва много повече пари. Вместо това сбъднал желанието си да служи на хората и на справедливостта в системата на МВР. Павел казва, че не знае дали тази работа всъщност е била детската му мечта, но се чувства добре в кожата на един полицай.

ЗАПОЧНАЛ Е РАБОТА В УПРАВЛЕНИЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И СЕ надява да остане тук заради екипа. Криминалистът е бил в началото разузнавач в кв. „Пролет“, където живее. В своя квартал и още като съвсем млад служител, той станал свидетел на едно от най-жестоките убийства в Горна Оряховица, когато Ивайло Иванов Папурката заклал своя приятел. Той живеел в блока на Павел Кънчев, а жертвата и убиецът са връстници на полицая, който през 2013 г. тъкмо е започнал работа.

МОЖЕ БИ ТОВА БРУТАЛНО УБИЙСТВО Е БИЛО СРЕД ПЪРВИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, при което той разбрал огромната разлика при работата на терен и това, на което те учат в академията. Обучението е свързано с нормативните актове, а при местопроизшествие или при разследване само животът те учи как да подходиш към извършителя, за да получиш нужното за бетонно доказателство. „Първите часове, дни и седмици не знаеш къде се намираш. Не знаеш какво трябва да свършиш, защо и как точно. Постепенно обаче влизаш в ритъма и започваш да вземаш адекватни решения, от които си доволен. Много е тежко, когато знаеш кой е извършител, а по различни и независещи от теб причини, не можеш да го докажеш“, споделя Павел.

После е бил в разследването на наркотици, сега отговоря по криминална и за Поликраище, Янтра, Правда, Първомайци и Крушето, защото има болен колега в този район. Участва във всички сериозни операции на управлението и споделя, че колкото и много наркодилъри да бъдат хванати, полицаите не се чувстват победители, защото проблемът е доста по-сериозен.

„При нас не хващаме килограми наркотици и огромни плантации с трева, количествата са малки, нивото на престъпността е доста по-ниско от това в големите градове. Каквато информация получаваме в групата, я работим заедно и мисля, че имаме добри резултати. Дилърите при нас са от по-бедната прослойка и със сигурност не са забогатели. Дори е имало случаи пласьори на наркотици да са без стотинка в джоба си, вземат малки количества и гледат да ги продадат бързо. Тук хапчетата са малко разпространени и се носят отстрани, нямаме производители. Масово е държане на марихуана и малко на амфетамин“, споделя инспекторът.

НАЙ-ПРИЯТНОТО В РАБОТАТА НА ПОЛИЦАЯ СПОРЕД ПАВЕЛ е да види благодарността в очите на човек. Трудно ще забрави как са хванали крадеца на една малка пенсия от стотина лева на един възрастен човек, който с треперещи ръце и сълзи в очите казал само едно благодаря. Това е част от справедливостта, защото след това извършителят трябва да бъде наказан. Мечтата на Павел в професионален план е хората да станат по-богати, за да намалее битовата престъпност. Да няма тежки криминални престъпления заради злоба, пиянство, ревност и други, които водят до убийства и жестоки безсмислени побои, иска още младият криминалист. Ядосва се и на друго – как младежи измислят най-различни трикове, за да изкарват пари на гърба на другите и да вършат нещо незаконно. Съвсем наскоро се натъкнал на информация как ученик от Горна Оряховица фабрикува фалшиви медицински бележки и ги продава на съученици. Момчето било от добро семейство и не го е правило за пари, а просто така – да покаже,че може!

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *