12 четения

Фабрицио Дзарконе, представител на Световната банка: „Велико Търново е град магнит за инвестиции и хора!“

Финансовата институция готова да кредитира България с 300 млн. за саниране

 

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА НАЧЕЛО С ПОСТОЯННИЯ Й ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ФАБРИЦИО ДЗАРКОНЕ ПОСЕТИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЛЕД като анализ на нейни експерти, както и доклади на дипломатически мисии са представили града като един от най-добре развиващите се в страната ни. Това призна самият Дзарконе на брифинг, след като заедно с експертите на банката Наташа Заркюл, Андреа Ливерани и Ралс Сандергард проведоха среща с кмета Даниел Панов и неговия екип. Представителите на Световната банка разгледаха местните забележителности и културно-историческо наследство и посетиха сладкарската компания „Престиж“.

Дзарконе определи старата столица като „град магнит за инвестиции и хора“, като изтъкна, че на фона на тенденцията за намаление на чужди вложения в страната във Велико Търново те не само че не са по-малко, но и се увеличават, както и броят на населението и раждаемостта. „Велико Търново ще бъде проучван като модел за развитие за нас и тепърва ще задълбочаваме връзките си“, изтъкна още постоянният представител на Световната банка у нас.

Според Дзарконе финансовата институция е готова да финансира с 300-милионен заем правителството за продължаване на националната програма за саниране на многофункционални жилищни сгради. За това вече са започнали контакти между Министерството на регионалното развитие и институцията.

„ЕДНО ОТ ИСКАНИЯТА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ (НСОРБ) КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕ ИМЕННО ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ“, ДОПЪЛНИ кметът Даниел Панов, който оглавява НСОРБ. Според него възможностите на институцията трябва да се търсят и за подпомагане на четвъртокласната пътна мрежа, която се експлоатира само от общините. Става дума за над 20 хил. километра пътища, за които държавата от исканите от кметствата 100 млн. е дала едва 10 млн., обясни Панов и допълни, че поддръжката на пътищата 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, които също са малко над 20 хил. километра, коства 700 хил. лв., а за тях се грижи само държавата. Даниел Панов подчерта и друго искане на националното сдружение, което може да бъде осъществено с финансовите инструменти на Световната банка, а именно – превенцията на бедствията и авариите.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!