Фармацевтите в областта не приемат въвеждането на електронна система за засичане на фалшиви лекарства

 

Фармацевтите в областта няма да се включат в националния протест с жълти жилетки срещу въвеждането на електронна система за контрол на фалшиви лекарства. Това заяви за „Борба“ Евгени Маринов, председател на териториалната организация на съсловието. По негови думи обаче, колегите му също не са съгласни с въвеждането на промяната, която се налага от 9 февруари заради европейска директива за верификация на медикаментите. Според нея всички аптеки трябва да се сдобият със специален софтуер и хардуер, с които ще се чекира опаковката на лекарствата, за да се гарантира, че медикаментите не са фалшиви. Данните ще се отчитат директно в Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Фалшиви лекарства на територията на Европейския съюз няма. Такива могат да се срещнат само в Африка и Азия. Не виждаме смисъла от промяната, която се налага да направим, тъй като това е още едно допълнително натоварване на бранша. Ще губим време и усилия да чекираме всяко едно лекарство“, коментира Евгени Маринов.

По думите на председателят на териториалната организация, има огромен глад за млади кадри. са Фармацевтите в областта са малко над 150 и работят в около 60 аптеки. Само една от тях обаче е денонощна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *