Обновяват сградата и експозицията на музей „Нова история“

ОБНОВЯВАНЕ НА ПОМЕЩЕНИЯТА И ЕКСПОЗИЦИИЯТА НА МУЗЕЙ „НОВА ИСТОРИЯ“ ПРАВИ РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. „Това е единствената сграда, строена специално за музей, всички останали са пригодени за такива. Самата експозиция е още от 1971 г., когато е правена да представи революционното движение. След това – в началото на 90-те години, е била частично обновена“, разказва директорът на музея д-р Иван Църов. И уточнява, че в момента едната зала е посветена на времето от Освобождението до 1944 г., а другата е събрала документи и история, свързани с участието на търновци във войните за национално обединение 1912 – 1918 г.

След 40-годишна експлоатация обаче и сградата, и експозицията вече са в лошо състояние. А и представянето на запазените вещи, снимки и документи не отговаря на съвременните тенденции в сферата на музейната дейност. Затова още през миналата година музеят е започнал да работи по обновяването на музей „Нова история“.

ПОВЕЧЕ ОТ 1200 СА ДВИЖИМИТЕ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ – ДОКУМЕНТИ, ЛИЧНИ ВЕЩИ, ДРЕХИ, ОРЪЖИЯ, СНИМКИ, които трябва да бъдат реставрирани. Влагата е най-сериозният проблем за този музей, затова и всички експонати трябва отново да минат през ръцете на реставраторите. Реставрацията им върви успоредно с обновяването на сградата и залите, в които ще бъдат поставени нова противопожарна система, видео охрана, СОД. Всички средства са от бюджета на Регионалния исторически музей.

„Най-оптимистичните ни планове са да приключим с ремонта и частичното обновяване на експозицията до края на юли. Само честванията, свързани със 140 г. от свикване на Учредителното събрание, биха могли да забавят работата ни. Но дори и това да се случи, в края на 2019 г. залите и експозицията ще са напълно готови“, категоричен е Иван Църов.

След ремонта „Нова история“ отново ще показва историята на времето от Освобождението до 1944 г., както и участието на търновци във всичко войни. В тази част на експозицията ще бъдат показани оръжия – щатни и трофейни, уточнява директорът на музея и допълва, че изработването на изцяло нова експозиция е много тромава и скъпа процедура, затова на този етап институцията може да направи само частично обновяване на сега съществуващата.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *