Лица: Валерия Дончева – нежното оръжие на опозицията | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лица: Валерия Дончева – нежното оръжие на опозицията

Публикувана на: 08.02.2019г. 6882 прегледа

18 горещи питания към кмета отправи младата социалистка, след повечето от тях бяха решени различни проблеми

 

ТЯ Е САМО НА 33, НО ВЕЧЕ Е ИМЕ В МЕСТНАТА ВЛАСТ. ПОЛЗВА СЕ С УВАЖЕНИЕТО КАКТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ПАРТИЯ, ТАКА И НА ОПОНЕНТИТЕ ОТ ГЕРБ. Има докторска степен, след като защитава дисертация с красноречивата тема „Корупция при провеждането на обществени поръчки в общинската администрация“. Смята, че главен фактор за нагласените конкурси и търгове е човешкият и колкото повече е ограничен той и има електронна обработка и класиране, толкова по-малко ще се говори за корупция. Категорична е, че най-голяма подкрепа получава от съпруга си Деян и 5-годишния им син Виктор.

18 тематични питания по горещи проблеми на територията на града и общината е отправила Валерия към кмета и екипа му, като доста от тях са довели до решаването на конкретни проблеми. Социалистката е рекордьор по поставени въпроси в Общинския съвет независимо от краткия си политически опит. Това е първият й мандат като съветник, за разлика от повечето й колеги, които са неизменна част от местния парламент на Велико Търново няколко мандата поред.

Още с полагането на клетвата си Дончева поставя пред кмета Панов казуса с опасните пресичания в района на Шереметя. От пътната агенция първоначално отговарят, че там не може да се изгради надлез заради липса на средства, нито да се постави светофар. След като темата придобива голям обществен отзвук обаче, в Шереметя е сложена светлинна сигнализация и старателно са начертани зебри.

СТЪЛБИЩАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО СА СРЕД ОСНОВНИТЕ КОМУНИКАЦИИ НА ГРАДА, НО ЗА ЖАЛОСТ, са доста позанемарени и даже опасни, са друга тема, поставена от „нежното оръжие на опозицията“. От кметството взимат присърце проблема и през последните няколко години започват да отделят значими средства за реконструкции на стълбищата. Детските площадки почти навсякъде из града са другото нещо, което започва да има по-приятен облик след намесата на Дончева. Самата тя е майка и като доста други се изправя пред проблема къде безопасно да играе детето й. Инфраструктурата на старинния квартал „Варуша“, „забравените“ квартални улици в „Пишмана“ и „Зона В“ също са сред нейните теми. Една от важните, за която прави питане съветничката, пък е свързана с най-нелепата местна атракция – фуникуляра. Валерия пита кмета Панов и екипа му нормално ли е билет за подемното съоръжение и посещение на Трапезица да струва 16 лв., при условие че много по-дълги лифтове в редица европейски градове са в пъти по-евтини. Според нея местната власт трябва да реагира и по тази тема час по-скоро, защото случаят е пълен нонсенс. Пред „Борба“ младата социалистка разкрива, че следващото питане в Общинския съвет ще е на тема незасегнатите от ремонтите улички в Стария град, които са амортизирани и също се нуждаят от промяна, защото по тях също минават туристи и живеят хора.

ВАЛЕРИЯ Е БУНТАР, СВОБОДОЛЮБИВА Е, НО ПРИЗНАВА, ЧЕ Е И ЕКИПЕН ИГРАЧ. Член е на БСП от 2011 г. и това се случило веднага след като партията изгубила местните избори. Тогава тя за първи път участвала в избори като лидер на около 40 млади хора, които работили по кампанията. За този месец и половина тя се влюбила и в работата, и в хората, с които работила, и… останала. Малко след това я поканили да работи като областен координатор – длъжност към Националния съвет на БСП в София.

„Започна почти на шега. Трябваше да се правят младежки инициативи, които да са свързани с идеологията на партията. С времето обаче инициативите се превърнаха в каузи, при които трябваше да имаме и да отстояваме категорична позиция по общественозначими проблеми. Трябваше да присъстваме на протести, когато хората бяха недоволни по различни въпроси“, обяснява Валерия и признава, че често й е било много трудно да бъде лидер на младежкото обединение на БСП.

ПОЛУИСТИНИ И ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ ЗА НЕЯ САМАТА И ЗА БЛИЗКИТЕ Й ЗАПОЧНАЛИ ДА СЕ ПОЯВЯВАТ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО и тогава Валерия за първи път усетила какво е да си напълно безсилен. Да знаеш, че нищо от това, което хората слушат за теб, не е истина и да не можеш да го докажеш. Лутала се между двете крайности да отговори публично и да премълчи, без да е сигурна, че който и да било от двата варианта ще й донесе полза. „Аз обикновено търся вината в себе си и тогава все се питах какво направих или пък не направих, за да се окажа така неразбрана. После се чувствах безсилна, когато се сблъсках с политическата апатия сред младите хора. Особено в град като Велико Търново, за който приказките за историчност и държавност са така смели и големи. Тази апатия ни пречеше през годините да привличаме млади хора за нашата кауза, но пък тези, които дойдоха и останаха, правят всичко със сърцето си“, категорична е Валерия Дончева.

„Слагането на всички политици под общ знаменател е чудесна почва за апатия. И аз съм го чувала това, че всички, които се занимават с политика, са еднакви. Истината е, че може да има леви и десни, но ние всички сме хора и носим своите качества. Много рядко хората се опитват да опознаят човека зад абревиатурата на някоя партия. Другата причина е, че това поколение, от което съм и аз – родените в края на 80-те и началото на 90-те години, сме възпитавани да вярваме, че политиката е мръсна работа. И че с нея се занимават само хора, които искат да извлекат лична полза за кратко време на гърба на останалите“, обяснява Валерия.

ДЕЛНИКЪТ НА ВЕЛЕРИЯ ДОНЧЕВА Е ДИНАМИЧЕН, НО ВСЕ ПАК УСПЯВА ДА СЪЧЕТАЕ ОБЩЕСТВЕНАТА СИ АНГАЖИРАНОСТ с основната си работа в семейната фирма и да се грижи за семейството си. Доверява, че независимо от натовареността и невъзможността винаги да управлява времето си, понякога намира начин да спортува или да отиде на йога, но каквото и да прави, вниманието й винаги е ангажирано с малкия й син Виктор.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!