През уикенда слънце и повишаване на температурите; от вторник съществено захлаждане, снеговалежи и навявания

През нощта облачността ще се разкъса. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква минимална температура около минус 2 гр. Преди и около обяд ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна. Късно след обяд от запад на изток облачността ще намалее до ясно. Ще духа слаб вятър, предимно от северната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 3 и 6. За В. Търново се очаква максимална температура около 4 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.9 гр. през 2011 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.7 през 1976 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 25 минути и ще залезе в 17 часа и 38 минути. Фаза на Луната: четири денонощия след новолуние.

В събота, неделя и понеделник ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб вятър, в събота и неделя без определена посока, в понеделник – от западната четвърт. Минималните температури в събота ще бъдат между минус 4 и минус 1, в неделя и понеделник – между минус 1 и 2. Максималните температури в събота ще бъдат между 6 и 9, в неделя и понеделник – между 9 и 12.

От вторник до четвъртък ще преобладава време със значителна облачност и превалявания от сняг. Очаква се в края на периода да се образува нова снежна покривка над 10 – 15 см, на места ще се образуват преспи и навявания от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Температурите във вторник бързо ще се понижат. Минималните от вторник до четвъртък ще бъдат между минус 5 и минус 2. Максималните – между минус 2 и 1.

Над западните и централните части на Стара планина в петък преди обяд ще има променлива до значителна облачност, след обяд облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м около 0. В събота, неделя и понеделник ще има променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималните температури на 1200 м. в събота ще бъдат около 2, в неделя – около 4, в понеделник – около 7. От вторник до четвъртък ще има значителна облачност, с превалявания от сняг. Ще духа силен вятър от север-северозапад. Температурите във вторник бързо ще се понижат и максималните на 1200 м от вторник до четвъртък ще бъдат между минус 6 и минус 9. Максималните температури на 2000 м ще бъдат по-ниски от температурите на 1200 м, през първата половина от периода с около 3, през втората половина от периода – с около 6 гр.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *