„Сцена на вековете“ и Arbanassi Summer Music получиха европейско признание

ЛЕТНИЯТ ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ ЗА КЛАСИЧЕСКА КАМЕРНА МУЗИКА ARBANASSI SUMMER MUSIC СА УДОСТОЕНИ СЪС ЗНАК ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА 2019 И 2020 Г. Одобрението е от международно жури на Европейската фестивална асоциация, подкрепяна от Европейската комисия и от Европейския парламент, а двата търновски фестивала получават това признание за трети път.

Същият престижен статут и висока оценка получава и международният филмов фестивал „На Източния бряг на Европа“, който всяка година се провежда в старата столица в рамките на международната борса „Културен туризъм“.

Освен международно признание европейският знак има роля и за популяризирането на културните събития, като ги включва в глобална мрежа от 750 фестивала, всеки от които е с високи артистични качества и важно въздействие на местно, национално и световно ниво.

„Сцена на вековете“ и Arbanassi Summer Music заедно с „На Източния бряг на Европа“ заемат централно място в културния календар на Велико Търново за 2019 година. Освен това обаче трите фестивала са част от новия сайт на EFFE – www.festivalfinder.eu, създаден с цел да събира и предоставя на публиката цялата необходима информация за всички културни форуми, носещи европейския знак. Великотърновските фестивали са част и от общоевропейския събитиен календар на Европейската фестивална асоциация, а международната кампания за популяризиране на „Европа на фестивалите“ за 2019 – 2020 г. ще бъде открита в Брюксел на 5 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.