Велико Търново стана муза за самоуката британска художничка Ким Хендрикс

Чужденката мечтае за пътуваща изложба на картините си, с която да запознае света с очарованието на България

60-годишната Ким Хендрикс е сред многото чужденци, избрали да живеят в България. Тя се спряла на Велико Търново, тъй като била очарована от природата, културните забележителности, тесните калдъръмени улички и романтичната атмосферата в града. Старата столица събудила у нея позабравеното желание да рисува, тук преоткрила себе си и категорично отхвърля връщане в Англия.

Ким е родена в Бристъл, има висше образование по интериорен дизайн и заради работата си често пътувала по света. Живяла в Италия, Германия, Норвегия и във Франция, случайността я отвела в България. Фирмата, в която работи, открила филиал в София и се налагало някой от централното звено да обучи новите кадри. Изпратили нея и така през 2015 година за първи път стъпила на българска земя.

„Признавам си, че в София не ми хареса. Твърде пренаселено, мръсно и някак потискащо. Направи ми впечатление, че има много скитащи бездомни кучета, мургави хора с коне и каруци, а на метри от тях лъскави магазини на световноизвестни брандове. Някак не ми се връзваше това. Бях разочарована от командировката в София до момента, в който колегите не инициираха екскурзия до различни населени места в страната“, разказа Ким.

Била възхитена от Искърското дефиле, Стара планина, Дряновския манастир, „Етъра“ в Габрово и твърди, че кулминацията била срещата й с Царевец. Описва крепостта като вълшебно място, което всеки ден мени облика си и тези вибрации, които носи и излъчва, могат да бъдат усетени само от най-сензитивните хора. Не знаела нищо за историята на България, но крепостните стени сякаш й проговорили и разказали за славното минало.

„Не си спомням да съм била толкова впечатлена от друг обект, където съм ходила по света. От екскурзовода разбрах всичко, което ме интересуваше за Царевец и това временно утоли жаждата ми за досег с този средновековен дворец. Когато се върнах в Англия, нещо отвътре ме накара да потърся още информация за Царевец и в интернет видях колко много художници са го рисували и фотографи са го снимали. В мен се събуди желанието отново да рисувам, тъй като заради натовареното ми ежедневие винаги оставях на заден план това мое хоби“, споделя Ким.

Проверила цената на имотите у нас и след бързи сметки осъзнала, че може да си позволи жилище във Велико Търново. Няколко месеца по-късно се върнала в старата столица със съпруга си и само след три обиколки на имоти, избрали апартамент. Пренасянето обаче не станало толкова бързо, защото и двамата имали много ангажименти в Англия. Успяла обаче да договори с шефовете си да работи от България и когато има нужда от нея лично, да пътува до кралството.

„Работата ми не изисква да съм постоянно в офиса, тъй като мога да проектирам от всяка точка на света, стига да имам компютър и интернет. Това значително ме облекчи, защото не се налага да пътувам до офиса, а го правя в домашни условия. Не губя време в трафик и задръстване, а се отдавам на хобито си да рисувам. Обичам да правя пейзажи. В града и околностите има много паркове, гори, зелени площи, водопади, скали. Те са ми муза. И разбира се, Царевец – той ми е фаворит“, казва британката.

Чужденката мечтае един ден да подреди изложба, която да бъде мобилна, за да я представи на възможно най-много места по света.

Ким изрази задоволство от факта, че тук открила много нейни сънародници, които също са предпочели да живеят в околността. Има приятели сред тях и сред десетки българи. Все още изпитва затруднения да говори на български език, но винаги успява да се разбере с местното население.

Ким споделя, че обожава таратор, салата от печени чушки с чесън, пълнени чушки и пържени кюфтета. Липса й единствено телешкото месо, което според нея в Англия е по-вкусно. Британката още свиква с българските обичаи, но заяви, че отсега очаква с нетърпение 1 март, за да се закичи с мартеница.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *