60 четения

Генчо Петков и Никифор Тодоров показаха 44 фотографии в обща изложба

„44 АРТФОТОГРАФИИ” СЕ НАРИЧА ИЗЛОЖБАТА, КОЯТО ГЕНЧО ПЕТКОВ И НИКИФОР ТОДОРОВ ПОДРЕДИХА В ИЗЛОЖБЕНИ ЗАЛИ „РАФАЕЛ МИХАЙЛОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията беше открита в петък вечерта и е първата съвместна експозиция за двамата търновски фотографи. Всеки от тях участва с по 22 фотографии, правени през последните 38 години. Всички снимки са награждавани в общо 113 конкурса на FIAP – Световната федерация за фотографско изкуство. Тези конкурси са били в повече от над 25 държави от Европа, Африка и Азия. Най-ранните снимки са на Генчо Петков и са от 1980 г. Последните фотографии са правени миналата година.

Изложбата е посветена на 180-годишнината от създаването на фотографията и 73 години от учредяването на Световната федерация за фотографско изкуство. Организацията работи под егидата на ЮНЕСКО и в нея членуват над 185 фотографски асоциации от 95 държави. Генчо Петков е вече екселенц на федерацията, а Никифор Тодоров е носител на титлата „артист“.

43 отличия е спечелил само за миналата година Генчо Петков от участията си в конкурси на федерацията. Никифор Трифонов е участвал в 32 салона с повече от 150 фотографии.

Портрети, пейзажи, актова фотография – това показват двамата приятели от Велико Търново. Те са избрали да предложат на своите почитатели най-вече черно-бели фотографии и казват, че снимките в черно и бяло са по-добри и по-въздействащи от цветните.

Антон Савов, секретар за връзки с FIAP за България, откри изложбата. Той връчи на двамата фотографи сертификати за защитените от тях звания. А Генчо Петков си тръгна от собствената си изложба с още една награда, която е спечелил през… 1978 г. Отличието му беше връчено от търновския фотограф Найден Найденов, който изненада приятеля си с грамота от конкурс в Шумен.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!