Велико Търново е в топ 5 на градовете, които развиват IT сектора | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Велико Търново е в топ 5 на градовете, които развиват IT сектора

Публикувана на: 11.02.2019г. 139 прегледа

ИНИЦИАТИВАТА „МОЯТА МЕЧТА ЗА МОЯ ГРАД” НА ЕВРОДЕПУТАТА ЕВА МАЙДЕЛ СТАРТИРА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Десетки млади хора, ученици и студенти, учители, директори на училища, представители на институции и общественици се събраха в голямата зала на Община Велико Търново, за да участват в дискусията. Кметът на града инж. Даниел Панов, двамата успешни програмисти Светлин Наков и Невен Боянов и ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ споделиха своите мечти за това как биха искали да изглежда Велико Търново. Модератор на срещата, продължила повече от два часа, беше Ники Кънчев.

„Радвам се, че Ева Майдел избра този форум да започне от Велико Търново. Тази година има една много важна годишнина, свързана с нашия град и с България – 140 г. от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, заяви кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. И каза още, че най-важно за Велико Търново е да бъдат реставрирани къщите – паметници на културата. „Правим всичко, което е по силите на общината и държавата, но има неща, които ни се иска да се случат и по-бързо, като възстановяването на къщите в старата част на града, които са частна собственост, но са важни за запазване на културното ни богатство, което е фактор за развитието на туризма“, уточни още инж. Панов. Кметът на Велико Търново припомни, че недвижимите паметници на културата в града са повече от 1500, че всяка година броят на туристите, които искат да видят красивия град, нараства. „Когато говорим за бъдещето на Велико Търново, това е разговор за глобална политика в градоустройството и за развитие на инфраструктурата. Общината вече върви в тази посока чрез създаване на паркинги в много квартали, което ще улесни паркирането в града“, каза още инж. Панов.

Ева Майдел сподели, че инициативата „Моята мечта за моя град” има за цел да провокира активността на хората в страната. „България има нужда от мечтите на българите. Велико Търново е град, който дава възможности на хората да реализират своите идеи. Важно е заедно да начертаем пътя, по който ще вървят бъдещите поколения”, каза евродепутатът и подчерта, че образованието, амбицията и трудът са водещи фактори, за да успее едно предприемчиво начинание.

Водещият български програмист Светлин Наков, който е завършил Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, носител на наградата „Джон Атанасов“ и един от съоснователите на Софтуерния университет в България, призна, че неговата голяма мечта е България да се превърне в Силициева долина. „А защо тази Силициева долина да не бъде и във Велико Търново. Бил съм в истинската и това, което ме порази там, беше изключителната скромност на хората, чиито имена ежедневно чуваме в новините. Но там животът им е предопределен, те работят смазващо и няма мърдане от предначертания алгоритъм. Затова, защо да не си направим тук една Силициева долина“, каза Светлин Наков и призна, че е изключително горд от факта, че Велико Търново е в топ 5 на градовете, които развиват IT сектора. „Образованието, което през годините разрушихме и сега отново се опитваме да възстановим, и предприемачеството са ключът към успеха. Затова инвестирайте в себе си и в образованието си. Само образованите хора са истински свободни“, каза Светлин Наков. Неговият колега Невен Боянов обобщи, че над 1200 от работещите великотърновци вече са заети в IT сектора и представи големите проекти, над които работи в сферата на телемедицината и образованието, където успешно развива големия си проект, наречен Тинузавър.

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов припомни, че една от най-търсените специалности е софтуерното инженерство, а бизнесът вече активно си сътрудничи с висшето учебно заведение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!