157 жители в старинен търновски квартал с протестна подписка

157 СЕМЕЙСТВА СА ИЗПРАТИЛИ ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА ДО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО заради лошото състояние на водопроводите им, наводнените им от спукани тръби къщи, липсата на противопожарни хидранти и настилки. Хората недоволстват, че за техните улици няма и стотинка от 11-те млн. по проекта за устойчиво градско развитие, които се усвояват в момента. Според варушчани водопроводите при тях са правени преди половин век и са толкова амортизирани, че множество къщи вече са наводнени. Авариите при тях са чести, като след „оправянето“ от чешмите тече кална вода, което е предпоставка за болести. В старинния квартал няма противопожарни хидранти, а при инцидент долепените една до друга къщи биха изгорели без проблем. Отделно достъпът до тях е мъчителен, тъй като улиците, доколкото могат да се нарекат така, са на решето или някои от тях са още с калдъръма от турско.

В жалбата се казва, че изключително сериозен проблем е чистотата на въздуха заради отоплението на твърдо гориво. Предвид денивелацията, стъпаловидното разположение на къщите и некачественото гориво това води до замърсяване от подножието към върха на квартала. От качеството на въздуха, което системно е лошо в тази част на града, страдат и множеството гости на семейните хотели в района.

УЛИЦИТЕ, КОИТО ОСТАВАТ ИЗВЪН ОБХВАТА НА ПРОЕКТА, СА „БУЗЛУДЖА”, „К. ГАЙТАНДЖИЯТА”, „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА”, „ШИПКА”, „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ”, „Караджа”, „Резервоарска”, „П. Типографов”, „Н. Златарски”. Жалбоподателите припомнят и поет още миналата пролет ангажимент от кмета Даниел Панов за ремонт и проектиране на газификация на района, но и досега по темата няма резултат. Чрез подписката и в изборната година варушчани са в очакване на реакция. Подчертават, че уникалността на града е заради неговата старинна част, за което заслуга има и „Варуша“.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

One thought on “157 жители в старинен търновски квартал с протестна подписка

  • 13.02.2019 в 10:57
    Permalink

    Преди миналите избори Панов обеща специално за улиците Бузлуджа и Кольо Гайтанджията специален италиански асфалт,който не се хлъзга…Освен,че няма асфалт,няма пренареждане на паветата няма дори и опесъчаване зимата по тези улици…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *