Съдия Мая Маркова си тръгна от системата със златен почетен знак от Висшия съдебен съвет

След близо 40 години юридически стаж, от които 27 като съдия, Мая Маркова е освободена от заеманата длъжност заместник на административния ръководител – заместник-председател на Апелативен съд. Най-новата пенсионерка от съдебната палата в областния град си тръгна със златен почетен знак първа степен от Висшия съдебен съвет, с който се поощрява за дългогодишната си работа и високите си нравствени качества.

През своята кариера съдия Мая Маркова е работила изключително в областта на наказателното право. Тя е била съдия и член на състав по редица дела с изключително голям обществен отзвук, сред които делото „Лим”, делото „Стрелецът от Лясковец” и др. Има безупречна репутация, като в дългогодишния й стаж като съдия и административен ръководител срещу нея никога не са постъпвали сигнали, нито са й налагани дисциплинарни наказания.

На 10.06.2017 г. Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет избра съдия Мая Маркова за свой председател в първия в историята вот, в който всеки съдия имаше възможност директно да гласува при избора на състав на ВСС, като за първи път бе използвана и електронна система за гласуване. По повод своето пенсиониране съдия Маркова получи и специалния плакет на Апелативен съд – Велико Търново, от председателя на съда г-н Янко Янев в знак на благодарност за безупречната й работа като съдия и ръководител на наказателното отделение на ВТАС в един от най-натоварените периоди от самото създаване на съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *